Jablka v županu s ořechovou nádivkou
Konec léta a blížící se podzim je dobou, kdy začneme sklízet jablka. Ty se v Čechách využívají do mnoha sladkých pokrmů. Mezi klasiku, kterou stojí za to zkusit, patří jablka v županu. Recept nabízí autor Kuchařského čarování Petr Stupka.
- 300 gramů listového těsta
- cca 500 gramů menších jablek
- vejce na potření
- cca 200 gramů surovin na náplň – sekané ořechy, sušené meruňky, rozinky, čokoláda na vaření
Jablka omyjte, osušte a zespodu vykrojte jádřinec. Nejlépe to jde půlkulatým vykrajovátkem. V jablku tak vznikne kulovitý otvor, který vyplní nádivka. Tu připravte smícháním posekané čokolády, sušeného ovoce a ořechů.
Z listového těsta vyválejte tenký plát a nařežte na stejnoměrné čtverce. Potřete je lehce vejcem a rádýlkem nařízněte čtverce od rohů a zprostředka každé strany.
Do středu položte jablko s nádivkou a cípy těsta skládejte postupně na jablko. Navrchu umáčkněte tak, aby stopka zůstala koukat a těsto se spojilo.
Před pečením potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě na 220 stupňů asi 5 minut a následně při 180 stupních asi 10 až 15 minut.
Podávejte ještě teplé s trochou karamelové omáčky a kysanou smetanou.
Související
-
Nepečený dort z jablek a skořicové řezy
Dva sladké recepty nabízí návštěvníkům webu Českého rozhlasu České Budějovice kulinář Petr Stupka. K inspiraci na nepečený dort z jablek přidává i tip na skořicové řezy.
-
Štrúdly a záviny. Vyzkoušejte naše dva recepty na těsto a 10 tipů na různé náplně
Podzim je dobou štrúdlů a závinů. Podle receptů Petra Stupky můžete zkusit připravit jednoduché i složitější těsto a rozhodně se nebojte experimentovat s různými náplněmi.
-
Nepečený banánový dezert banoffee
Ze své letní cesty do Anglie si jihočeský kulinář Petr Stupka samozřejmě přivezl gastronomickou inspiraci. Doporučuje nepečený banánový koláč banoffee.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.