Perfektně upletená vánočka ze šesti pramenů? Trénujte s provazy, radí Petr Stupka

Těsně před Vánoci se řada lidí snaží vzpomenout, jak se vlastně plete vánočka. Návodů existuje několik, někdy se například pracuje se třemi patry, která se skládají na sebe. Kuchař Petr Stupka ale doporučuje uplést vánočku najednou ze šesti pramenů.

„Je to opravdu snadné, jen je třeba přijít na ten základní fígl. K tomu, aby se to člověk naučil, není nejlepší těsto, protože tomu opakované pletení nedělá dobře, ale můžete trénovat na silnějších provazech,“ říká.

Položíte si tři prameny vpravo a tři vlevo. Pak je nejošidnější zvyknout si na to, že levá ruka pracuje vpravo a pravá vlevo. Berete vždy prameny z venku, uprostřed obtočíte a pak položíte dovnitř. Petr Stupka vše ukazuje na videu výše.

„Vznikne krásná vánočka, která je zespoda plochá, takže perfektně drží na plechu. To je její výhoda,“ dodává průvodce magazínem Kuchařské čarování.

Osvědčený recept na vánočku

Ingredience
  • 350 gramů hladké mouky
  • 250 gramů hrubé mouky
  • 120 gramů cukru krupice
  • 120 až 150 gramů másla
  • 5 žloutků
  • 100 mililitrů mléka
  • 2 vanilkové cukry
  • kůra z velkého citrónu
  • 50 gramů čerstvého droždí
  • 100 gramů rozinek
  • 50 gramů strouhaných mandlí
  • 10 gramů soli
  • vejce na potření
  • sekané mandle na posypání

Mléko zahřejte, vmíchejte do něj část cukru a trochu mouky, sůl a droždí. Vše nechte přikryté vzkypět.

V rendlíku rozpusťte máslo a vymíchejte ho se zbylým cukrem, citronovou kůrou a vanilkovým cukrem do pěny, pak zašlehejte žloutky.

Do dvou třetin prosáté mouky vmíchejte kvásek a máslo s vejci a cukrem a míchejte do řidšího těsta. Postupně dosypávejte mouku, až vznikne hladké a vláčné těsto.

Když se přestane lepit na stěny nádoby, vmíchejte rozinky, semleté mandle a nechte těsto přikryté utěrkou vykynout.

Vykynuté těsto pak opět důkladně prohněťte a rozdělte na šest stejných částí. Z nich vyválejte dlouhé prameny a spleťte vánočku. Vložte na plech, potřete rozšlehaným vejcem, posypte posekanými mandlemi a nechte opět vykynout.

Vykynutou vánočku pečte při 180 stupních 40 až 45 minut. Zda je vánočka pečená, prozradí šikmo zapíchnutá špejle. Pokud ji vytáhnete suchou a nelepivou, je vánočka hotová.

Podle toho, v jaké troubě či peci pečete, přikryjte případně vánočku shora papírem, aby se nespálila.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.