Netradiční využití chleba podle Moniky Kindlové
Chcete překvapit návštěvu nebo své blízké? Zkuste zapečený trhací chléb a zapečený skládaný chléb z kuchařské knihy Naše domácí recepty a návody z kopečku, o které byla řeč v magazínu Dámská jízda. Kuchařku napsala podle svých zkušeností Monika Kindlová a vydalo ji nakladatelství Smart Press.
Zapečený trhací chléb
- 1 bochník chleba
- 150 gramů másla
- 1 čerstvá sušená chilli paprička, nebo kapie
- 250 gramů čedaru (pozor, nenahrazovat jiným sýrem)
- hrst čerstvé pažitky, petrželky, libečku, případně jiných bylin
Bochník od začátku do konce nakrojte ostrým nožem na plátky, ale neprořezávejte až na dno, musí zůstat vcelku.
Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte na drobné kousky nasekanou chilli papričku, nebo kapii, a nahrubo nastrouhaný čedar. Promíchejte, přidejte nahrubo nasekané bylinky.
Směs ručně vetřete mezi jednotlivé plátky chleba. Zabalte do dvou vrstev alobalu a uložte do lednice, kde chléb vydrží i několik dní.
Jakmile chcete servírovat, dejte i s alobalem do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte 15 minut. Následně alobal rozevřete a dopečte ještě 10 až 15 minut od zlatova.
Zapečený skládaný chléb
- 1 toastový, nebo jiný podlouhlý chléb
- 150 gramů másla
- hrst čerstvého libečku a pažitky
- čerstvá, nebo sušená chilli paprička
- 2 až 3 stroužky česneku
- 250 gramů čedaru
- 15 plátků goudy, nebo šunky
Chléb nakrájejte na tenké plátky.
Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte nasekané bylinky, chilli papričku, prolisovaný česnek a nastrouhaný čedar. Důkladně promíchejte.
Směsí potřete vždy jeden plátek chleba, přidejte goudu, nebo šunku, a postupně skládejte do formy. Zbylou máslovo-sýrovou směsí potřete vršek chleba.
Přiklopte alobalem a dejte do trouby předehřáté na 120 stupňů. Pečte 30 minut a hned podávejte.
Související
-
Netradiční muffiny podle Josefa Maršálka
Známý cukrář a porotce televizní show Peče celá země vydal společně s Terezou Bebarovou kuchařku Čas na pečení. Z ní nabízí svůj recept na muffiny s citronem a borůvkami.
-
Domácí chléb
Chléb je po tisíce let jedním z nejhlavnějších pokrmů, který znají lidé na celém světě. Má stovky podob i chutí. Petr Stupka poradil, jak si doma připravit vlastní chléb.
-
Indický dhal
Recept na pikantní jídlo, díky kterému dostanete do jídelníčku více luštěnin, si z ozdravného pobytu na Srí Lance přivezla budějovická kreativní publicistka Monika Brýdová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.