Všímavost a využívání přítomného okamžiku. To je základ osmi týdnů, které změní váš život, podle Marcely Roflíkové

10. duben 2024

Víte, co je to mindfulness? Podle Marcely Roflíkové, spoluautorky knihy Mindfulness pro každého aneb 8 týdnů, které změní váš život (nakladatelství Grada), bychom mohli v českém překladu mluvit o všímavosti.

„Můžeme objevovat možnosti, jak dosáhnout vnitřního klidu, a inspirovat se, jak využít přítomný okamžik ke zlepšení našeho života,“ připomíná jeden moment z mnoha, které nám mohou ukázat tu správnou cestu.

Sama se s tímto programem setkala ve chvíli, kdy řešila složitou situaci po rozvodu, a usoudila, že právě to je její šance posunout se dál. Po absolvování osmitýdenního programu v centru Lávka se stala lektorkou mindfulness a také spolu s dalšími kolegyněmi vytvořila v roce 2020 program Jak zklidnit mysl a zvládat stres v časech pandemie, který byl určen pro zdravotnický personál.

A výborné ohlasy ji přesvědčily, aby se pustila i do napsání knihy. „Pokud se rozhodnete vyzkoušet tuto cestu, pět dnů po dobu osmi týdnů tak budete věnovat v průměru půlhodinu až hodinu denně svou pozornost tomu, abyste si základy mindfulness osvojili. Je to jen malý zlomek života, ale přitom jej můžete pozitivním způsobem celý ovlivnit,“ dodává Marcela Roflíková.

Kromě podrobných návodů v knize najdete i mikrocvičení třeba ke zvládání stresů a řadu dalších tipů. Poměrně názornou ochutnávku vám ale nabízíme i v rozhovoru v Dámské jízdě.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.