Indický dhal

Recept na pikantní jídlo, díky kterému dostanete do jídelníčku více luštěnin, si ze svého ozdravného pobytu na Srí Lance přivezla českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová. Připravte si jednoduchý indický dhal z červené čočky.

Ingredience
  • červená čočka
  • olej
  • zeleninový vývar
  • cibule
  • česnek
  • kurkuma
  • směs koření garam masala
  • chilli
  • zázvor
  • rajčatová passata
  • případně čerstvé bylinky

Červenou čočku není třeba předem namáčet, stačí ji jen propláchnout.

Na oleji orestujte cibuli, česnek, zázvor a ke konci i koření, aby se rozvonělo. Zalijte hrnkem vody a přidejte rajčatovou passatu. Promíchejte.

Přisypte propláchnutou čočku. Občas promíchejte a přilévejte vodu dle potřeby. Vařte 15 až 20 minut. Poté ochutnejte, případně přidejte koření, osolte a opepřete.

Je možné použít tyčový mixér a část dhalu rozmixovat. Je ale dobré, když v pokrmu zůstanou i celá zrnka.

Tradičně se dhal podává s plackami chapati, ale skvělý je i s rýží. Můžete servírovat třeba také s tmavým pečivem, bramborami a podobně.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.