Cuketové špagety carbonara

Tip na využití cuket přinesla do pořadu Dámská jízda českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová. Upravuje je na způsob italských špaget carbonara. „Výhodou těchto špaget je, že jsou bezlepkové a velice dobře stravitelné. Ideální jídlo na horké letní dny,“ říká.

Ingredience
  • jedna větší, nebo dvě menší cukety
  • uzené tofu
  • olej
  • lahůdkové droždí
  • česnek
  • směs koření na špagety
  • sůl
  • pepř
  • paprika na ozdobu

Nejprve si z cuket pomocí spiralizéru, nebo speciální škrabky vytvořte špagety. Pokud nemáte doma ani jedno a chcete tuto přípravu zkusit, udělejte z cukety pomocí klasické škrabky na brambory tenké proužky.

Připravené špagety zakápněte trochou oleje, přidejte směs koření na špagety a promíchejte. Nechte hodinu marinovat.

Poté rozehřejte trochu oleje na pánvi. Uzené tofu nakrájejte na malé kostičky a restujte do zlatova. Pak přidejte dva stroužky česneku nakrájené na tenké plátky (případně prolisované), připravené špagety a společně prohřívejte.

Osolte, opepřete a přidejte dvě až tři lžíce sušeného lahůdkového droždí. Příprava špaget by neměla být delší než zhruba patnáct minut, musí zůstat pěkně na skus a nerozdusit se.

Na talíři servírujte s čerstvou zeleninou a posypte kostičkami červené papriky.

Víte, že? Příprava cukety po italsku je vlastně tradiční. Cuketa je kultivar jednoleté plodové zeleniny řadící se k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), která pochází ze Střední Ameriky. Cuketa, jak ji známe my, je však evropského původu, vznikla šlechtěním v Itálii.

Mohlo by vás zajímat