Monika Brýdová odletěla za teplem a vyzkoušela očistnou kúru na Srí Lance
Jeden ze svých snů si splnila českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová. „Já jich mám mnoho, protože říkám, že člověk musí být vždycky připraven plnit si své sny a musí mít do zásoby. No, a tentokrát jsem si už od léta říkala, že bych se ráda v zimě podívala do tepla,“ prozrazuje.
Rozhodujícím impulsem pak byl e-mail od jejího cvičitele jógy. „Psal, že by si rád zajel do matky jógy, na Srí Lanku, na takovou relaxační očistnou kúru. No, a já jsem váhala asi tři vteřiny a pak jsem odpověděla, že jedu,“ vypráví Monika Brýdová.
Kromě očistných procedur, jejichž základem jsou masáže založené na oleji, bylo součástí jejího pobytu pravidelné cvičení a léčba bylinnými přírodními preparáty.
Monika Brýdová, která je už řadu let vegankou, byla nadšená i z jídla. „Podávali tam veganskou stravu a já si přivezla spoustu nápadů, které budu postupně realizovat. Všechno se zakládalo na čerstvé zelenině, většinou tepelně zpracované, protože ajurvéda věří, že když je venku velké teplo, mělo by se do těla dostávat co nejvíce teplých věcí, protože to udržuje organismus v takové stabilitě. K tomu jsme celou dobu pili jen teplou vodu a teplé čaje,“ popisuje.
Během ozdravného pobytu si samozřejmě našla i čas na výlety a pořídila spoustu fotografií a videí. Vlogy zveřejňuje na svém webu brydova.cz.
Celý rozhovor s Monikou Brýdovou o zážitcích ze Srí Lanky si poslechněte v magazínu Dámská jízda. Dále pořad představí knihu Moniky Kindlové Naše domácí recepty a návody z kopečku.
Související
-
Není tak důležité, co jíme, ale jak funguje náš trávicí systém, říká profesorka ájurvédské medicíny
Lékařka Martina Ziska vystudovala v Česku medicínu, patnáct let žila v USA a nakonec se začala věnovat medicíně ájurvédské. Napsala i dvě knihy o výživě podle ájurvédy.
-
80 receptů a v žádném z nich není maso. Postní kuchařku sepsal šéfkuchař Pavel Drdel
Šéfkuchař strakonické restaurace Sůl a řepa Pavel Drdel napsal Postní kuchařku, která nabízí osmdesát receptů na bezmasá jídla. Víc o ní řekl autorce pořadu Dámská jízda.
-
Inspiraci pro nové bezlepkové recepty našla Radka Vrzalová třeba u prababičky, která vařila na zámku
„Moje dcera, dnes už sedmnáctiletá, měla v necelých třech letech diagnostikovánu celiakii,“ vysvětluje Radka Vrzalová, co ji přivedlo k tomu, že začala vymýšlet recepty.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.