Není tak důležité, co jíme, ale jak funguje náš trávicí systém, říká profesorka ájurvédské medicíny

19. říjen 2022

Lékařka Martina Ziska vystudovala v Česku medicínu, patnáct let žila ve Spojených státech amerických a nakonec se začala věnovat medicíně ájurvédské. Dokonce je profesorkou ájurvédské medicíny a měla vlastní školu. Napsala knihy V ájurvédské kuchyni a Áhára – ájurvédská výživa pro zdraví, která nyní vychází v přepracovaném vydání.

Cesta Martiny Ziska k ájurvédě nebyla přímočará. „Začala jsem s moderní medicínou, vystudovala jsem všeobecné lékařství a pak jsem si vybrala neurologii jako specializaci a pracovala ve fakultní nemocnici. To byla doba revoluce, rok 1990, kdy se otevřely dveře různých nových tradic, směrů a jedním z nich byla ájurvéda,“ vypráví.

Když šla na první přednášku ájurvédy, byla podle svých slov fascinovaná tím, co slyší. „Bylo tam to, co mi v moderní medicíně během studia chybělo, jak se to, co člověk žije, promítá do jeho zdraví, a tím pádem i nemoci. Ájurvéda je systém, který má toto všechno zabudované do svého pohledu,“ popisuje.

Naplno se však ájurvédě začala věnovat až o několik let později. „Vdala jsem se do Spojených států a tam byla představa, že bych se věnovala ájurvédě, taková zvláštní, dokonce i hodně nepraktická. Pracovala jsem jako lékařská ředitelka nadace pro lymskou boreliózu a až po několika letech, když jsem se dostala do osobní i zdravotní krize, jsem si položila otázku, jestli žiji to, v co opravdu věřím a co je pro mě důležité,“ vysvětluje Martina Ziska.

„Přivedlo mě to k myšlence, že medicína je pro mě důležitá a fascinující v tom objevování, jak funguje člověk a jak funguje všechno kolem nás, ale ne v této formě. Vstoupila jsem tedy do ájurvédy a od té doby na té cestě pořád jsem, i když mě vede od fyzických k více psychickým, psychologickým až niterným aspektům,“ dodává.

Čtěte také

Ájurvéda je podle ní systém specifický tím, že jeho principy vycházejí z pochopení, jak funguje příroda, a lidské tělo je podle přírody. „My fungujeme podle těch zákonitostí a ty zákonitosti jsou univerzálně aplikovatelné. Za několik dekád práce v tomto oboru jsem dospěla k názoru, že ájurvéda, ať jí známe, nebo neznáme, je vlastně něco nevolitelného. Je to povinné, protože příroda se chová tak, jak se chová, pořád stejně,“ říká.

Součástí ájurvédy je propracovaný systém pochopení, jaké má každá potravina vlastnosti a jak bude působit. „To nejdůležitější je, že když něco sníme, tak se to v našem těle musí přeměnit na živiny, tkáně, energii. A to, co přeměňuje, co tu práci dělá, je trávicí systém. Podle ájurvédy je tedy ještě důležitější to, jak máme funkční trávicí systém, než co jíme,“ připomíná Martina Ziska.

S tím podle ní souvisí celá farmakologie potravin, která se zabývá tím, jak potraviny používat, například jakým kořením je doplňovat, aby byly stravitelnější, vhodnější pro trávicí systém.

Celý rozhovor s lékařkou Martinou Ziska, která se věnuje ájurvédské medicíně, si poslechněte v magazínu Dámská jízda. Navíc pořad nabízí recept na netradiční koláč se švestkami.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související