Nejzdravější olej je olivový extra panenský, margarínů už se dnes nemusíme bát, říká nutriční specialistka

28. září 2022

„Tak asi tento týden máslo mít nebudeme,“ říkáte si možná někdy i vy, když stojíte bezradně před regálem s tuky. A hledáte levnější náhražku. O tom, jakou výživovou hodnotu mají a jak se od sebe liší rostlinné tuky, margaríny a tuky ztužené, mluvila v magazínu Zdravíčko nutriční specialistka českobudějovické nemocnice Alena Sladká.

Margaríny vznikly jako náhražka másla ve Francii. „Tenkrát asi před 160 lety bylo máslo nedostatkové, tak vymysleli margarín. Jako tuhý základ se původně používal hovězí lůj, do kterého se začaly přidávat olejnaté složky. Dnes už doba opravdu pokročila, i výrobní metody jsou jiné, takže drtivá většina margarínů není umělá hmota, ale můžeme si je bez obav namazat na chleba,“ říká Alena Sladká.

Na etiketě margarínu je vždy uvedeno, kolik procent oleje obsahuje a co je pevnou složkou. Většina produktů je také obohacena o vitamíny a výrobci uvádí, zda je tuk vhodný k mazání na pečivo, pečení, či smažení. „Většina margarínů je v dnešní době zdravá,“ dodává nutriční specialistka.

Existují ale i takzvané umělé tuky, většinou je jedná o ztužený palmový tuk. „Ty už tak zdravé nejsou, ale zase si je málokdo maže na chleba, myslím, to by ani nešlo. Obvykle jsou určené třeba na smažení, protože stabilně drží teplotu a nepřepalují se,“ uvádí Alena Sladká.

Čtěte také

Ani ke smažení ale umělé tuky příliš nedoporučuje. „Nezdravé látky, které obsahují, pak přejdou třeba do obalu řízku a my je zkonzumujeme. Používají se i do listových těst, protože jsou levnější než máslo, takže tam bychom si také měli dát pozor,“ vysvětluje.

Pokud jde o klasické rostlinné oleje, nejlepší z výživového hlediska je podle Aleny Sladké olivový olej za studena lisovaný, tedy extra panenský. „Pak následuje řepkový olej, slunečnicový a nejhorší je palmový. Ten totiž obsahuje poměrně dost omega-6 mastných kyselin, které jsou zdraví neprospěšné. Řepkový a slunečnicový olej obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou naopak velmi prospěšné,“ dodává.

V minulosti se při srovnání řepkového a slunečnicového oleje preferoval slunečnicový, teď se to změnilo. Má to svůj důvod. „Od té doby byla řepka geneticky modifikována a podařilo se z ní vyloučit ty nezdravé omega-6 mastné kyseliny, a proto je v současné době řepkový olej zdravější než ten slunečnicový, který určité množství omega-6 obsahuje, ale ne zase ne tolik jako třeba palmový tuk,“ popisuje Alena Sladká.

Celý rozhovor s nutriční specialistkou o tom, čím nahradit drahé potraviny a na čem naopak nešetřit, si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související