Zelený zákal je skrytý zabiják. Návštěva očního lékaře má smysl, i když nás nic netrápí, říká Michal Matuška

5. říjen 2022

Devadesát procent všech vjemů máme prý díky svým očím. Právě proto bychom o ně měli pečovat. V Českých Budějovicích s tím lidem pomáhá oční lékař a chirurg Michal Matuška.

Michal Matuška pochází z doktorské rodiny, tatínek byl chirurgem, maminka oční lékařkou. „Já jsem vlastně už od prvního ročníku na medicíně věděl, že chci dělat tento obor. Chtěl jsem být blízko chirurgii, kterou dělal tatínek, ale ne té velké. A podařilo se mi dostat do oční chirurgie i do primární péče, kterou dělala maminka,“ vypráví.

Ordinaci očního lékaře si obvykle spojujeme s velkou tabulí s písmenky. Ta tu stále je, ale zároveň ji doplňuje mnoho moderních přístrojů. „Pacienti písmenka pořád čtou, u toho jsme zůstali, ale zároveň se technologie posunuly a zrovna v naší ordinaci si na nich zakládáme a trendy sledujeme,“ říká Michal Matuška, který při vyšetření například pořizuje snímek sítnice.

Čtěte také

Své pacienty, kteří nemají žádné problémy, kontroluje přibližně každé tři roky. „To je takové optimum, pokud nevidíme žádný zásadní problém. Jinak samozřejmě kontroly nastavujeme podle situace, podle diagnóz,“ dodává.

Na otázku, kdy by měl člověk poprvé jít k očnímu lékaři, podle něj není jednoznačná odpověď. „Ideálně už v raném dětství. Je velmi důležitý záchyt tupozrakosti a různých skrytých očních vad, které jsme schopni řešit do nějakých šesti až sedmi let. Pokud je do té doby nevyřešíme, většinou jedno z očí zůstává doživotně oslabeno,“ připomíná.

Návštěva očního lékaře má smysl i v době, kdy nás nic netrápí. „Je spousta onemocnění, která se neprojevují žádnými potížemi. Typicky zelený zákal, říkáme mu skrytý zabiják. Pacient v podstatě nemá problém až do doby, kdy už je poměrně pozdě. Při tomto onemocnění totiž dochází k úbytku nervových vláken, která vedou informaci zraku, a výpadkům zorného pole. Centrální ostrost zůstává dlouhou dobu perfektně zachována, ale bohužel nám ukrajuje pomalu ze zorného pole, čehož si dlouho vůbec nevšimneme,“ popisuje.

Celý rozhovor s lékařem Michalem Matuškou o očním lékařství, ale i rodinném životě si poslechněte v magazínu Dámská jízda.

Spustit audio

Související