Od západní k východní medicíně přešla lékařka Michaela Šimková, i když ji od toho mnozí zrazovali

7. červenec 2021

„Medicína mě vždycky fascinovala a dávala jsem jí všechno. Postupem let jsem ale zjistila, že krabička té klasické mě nějakým způsobem omezuje. Navíc jsem i ze studií východní medicíny věděla, že řada věcí se dá dělat jinak,“ vysvětluje svůj odklon k celostní medicíně českobudějovická lékařka Michaela Šimková.

Přiznává, že její rozhodnutí nebylo jednoduché a nejen ze strany rodičů, ale i mnoha kolegů se objevily pochybnosti a nedůvěra. „Říkali mi, že je chyba opouštět něco, co jsem studovala, a vydávat se na neznámou cestu. Ale já tomu věřila a splnila jsem si sen,“ vzpomíná.

Dnes se v její ordinaci mezi klienty objevují i lékaři, kteří využívají jejích znalostí a také bylinek, které používá.

Ačkoliv není militantní odpůrkyní západní medicíny, prášky na bolest rozhodně nepolyká. „Bolest totiž slouží jako brzda. Nutí nás zastavit se, všímat si, proč vznikla. Když jsme otupeni prášky, může se nám to šeredně vymstít,“ dodává.

S názory doktorky Michaely Šimkové, která také provozuje školu medicíny souvislostí, se můžete seznámit v magazínu Dámská jízda. Dále se v pořadu dozvíte i to, proč je třeba třít dlaněmi o sebe.

Spustit audio

Související