Nepodceňujte sílu čaje. Snižuje riziko rakoviny i nemocí srdce a zpomaluje stárnutí

30. březen 2018
Čaj

Podle legendy byl čaj objeven náhodně 2700 let před naším letopočtem za vlády čínského císaře Šen Hunga. Když císař odpočíval ve stínu stromu, sluha ohříval poblíž vodu a vítr zavál několik lístků z blízkého čajovníku do nádoby s vroucí vodou. Netrpělivý císař začal srkat vodu a byl potěšen příjemnou chutí.

Tak spatřil světlo světa po vodě druhý nejoblíbenější nápoj. Ať už rádi popíjíte čaj černý, zelený, žlutý, bílý či červený, všechny pochází z jedné rostliny – keře čajovníku čínského. Jednotlivé druhy se liší způsobem zpracování čajových lístků.

Čajovník pochází ze severních oblastí Číny, kde se vyskytoval už před pěti tisíci lety. Odtud se dostal mimo jiné do Japonska. Když císař z dynastie Ming věnoval čajovník ruskému caru Michalu III., začal se pít legendární ruský čaj. V polovině 17. století se čaj rozšířil do Anglie, kde byl znamením bohatství a postavení.

Pití čaje nejen navozuje pohodu a uvolnění, ale také snižuje vysoký krevní tlak, působí preventivně proti rakovině a osteoporóze, snižuje riziko mozkové mrtvice, podporuje zdravé srdce a chrání pokožku před vráskami.

Má protivirové a protizánětlivé účinky, působí proti alergiím i zubnímu kazu. Obecně podporuje zdraví a prodlužuje život.

Je výborným zdrojem důležitých antioxidantů, které pomáhají v boji proti různým nemocem. Léčivými účinky čaje se zabývají už starověké lékařské spisy z Číny a Japonska, připisují mu schopnost povzbuzovat, léčit trudovitost i poruchy trávení, a zlepšovat funkce močového ústrojí a mozku. Za zdravý bývá často považován čaj zelený, ačkoli všechny druhy prospívají.

V čaji jsou látky, které působí jako prevence určitých druhů rakoviny, například rakoviny ústní dutiny, kůže, zažívacího ústrojí, vaječníků a plic. V jedné japonské studii měly ženy, které pily zelený čaj v množství až deset šálků denně, nižší riziko rakoviny proti ženám nekonzumujícím čaj. Někteří vědci věří, že patnáctkrát vyšší výskyt rakoviny prostaty u amerických mužů ve srovnání s asijskými muži souvisí s daleko menší konzumací čaje v USA.

Existují důkazy, že pití čaje snižuje riziko nemocí srdce a mozkové mrtvice. Když se porovnávaly cévy amerických Číňanů, kteří pili čaj, s cévami pijáků kávy, u konzumentů čaje se při pitvě zjistilo poškození koronárních tepen o třetinu menší a mozkových tepen o dvě třetiny. V další studii se riziko úmrtí na ischemickou chorobu srdeční u mužů, kteří pili jeden nebo více šálků čaje, snížilo o 40 procent.

Různé druhy sypaného čaje

Čaj zpomaluje stárnutí, brání úbytku paměti a mozkové dysfunkce. V neposlední řadě také chrání proti chřipce a potlačuje její virus. Zdá se, že v této funkci předčí čaj zelený čaj černý.

Ačkoli pozitivních vlastností čaje je mnoho, nesmíme zapomenout, že obsahuje kofein, na který může vznikat návyk. Obsah kofeinu je obvykle vyšší v sáčkovém čaji (při řezání najemno se kofeinu uvolní více), ale nejčastěji kolísá mezi 20 až 90 miligramy na čtvrtlitrový šálek, v šálku kávy je 60 až 120 miligramů.

Kofeinové nápoje obecně jsou méně vhodné pro jedince trpící stresem a neurologickými potížemi, jako je úzkost. Nejlepší strategií, jak se vyhnout závislosti na kofeinu, je nastavit si v jeho konzumaci pravidelné přestávky, které umožní znovu přeorganizovat receptory v mozku. Ty zaručí, že až budete kofein opět pít, znatelně vás povzbudí.

Čajové sušenky s medem a meruňkami

Suroviny:
¾ šálku alternativního mléka (sójové, mandlové, kokosové)
4 sáčky černého čaje
1 a ¾ šálku celozrnné špaldové mouky
1 šálek polohrubé (možno alternativní) mouky
¾ lžičky jedlé sody
¼ lžičky prášku do pečiva
½ lžičky soli
2 žloutky
1/3 šálku celých mandlí lehce opražených
1/3 šálku nahrubo nasekaných sušených meruněk
½ až ¾ šálku medu

Sušenky

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Přivedeme mléko k varu v kastrůlku. Sejmeme z ohně a vložíme do něj sáčky s čajem, zakryjeme a necháme 5 minut louhovat. Pak sáčky vyjmeme a vymačkáme, do mléka s čajem přimícháme med a necháme zchladnout.

Do větší mísy dáme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Elektrickým šlehačem do směsi zapracujeme čajovou směs a žloutky, aby vzniklo těsto. Vmícháme mandle a meruňky.

Těsto přendáme na mírně pomoučený vál a zlehka prohněteme. Rozdělíme na poloviny. Pomoučenýma rukama z každé poloviny vytvarujeme váleček o rozměrech zhruba 30x5 cm a přendáme jej na moukou vysypaný a vymazaný plech.

Pečeme asi 35 minut, dokud sušenky nebudou nazlátlé. Pak je vyjmeme z trouby a necháme 10 minut chladnout. Zoubkovaným nožem je šikmo rozkrájíme na oválky silné 2 cm.

Řezy rozložíme na plech a pečeme je 10 minut, nebo dokud nebudou křupavé a zlatavé, jednou je obrátíme. Vypneme a necháme vychladnout mimo plech.