Nenoste z obchodů spousty igelitových pytlíků. Vyrobte si na ovoce a pečivo vlastní sáčky

25. červenec 2018

Snižme spotřebu různých plastů a začněme třeba tím, že nebudeme používat igelitové sáčky na ovoce a pečivo v obchodech. K tomu vyzývá českobudějovická kreativní publicista Monika Brýdová.

V pořadu Dámská jízda proto prozradila svůj nápad, jak igelitové pytlíky nahradit. „Prohledejte skříň, určitě máte někde na dně záclonu, kterou už nepoužíváte, nebo vyběhněte do nejbližšího sekáče a záclonu kupte,“ říká.

Ze záclony si ušijte vlastní sáčky. „Úplně klasicky sešijete tři strany, nahoře uděláte tunýlek, provléknete provázek. Je to hotové za pár minut,“ popisuje Monika Brýdová. Na svém webu brydova.cz nabízí podrobnější návod.

Letní vychytávky Moniky Brýdové

Zmrzlina, léto, sladkost

Několik zajímavých tipů pro horké letní dny přinesla do pořadu Dámská jízda českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová. Ta si například neumí představit den bez ovocného či zeleninového smoothie, podle jejího návodu můžete vyrobit i originální ledovou mísu.

Pak už jen stačí nosit sáčky u sebe. „Předpokládám, že většina lidí už nenosí igelitky, ale plátěné tašky na nákupy. Přidejte si k tašce sáčky, a když půjdete nakupovat do obchodu, vytáhnete své krásné záclonové sáčky, dáte do nich ovoce, zeleninu, pečivo. Nalepíte samolepku, kupodivu drží celkem obstojně, ale zase ne tak, abyste ji doma nesundali, a jdete k pokladně,“ doplňuje.

Myslíte, že vám za to v obchodě někdo vynadá? „To vůbec není pravda. Samozřejmě budou se trochu podivovat, ale většinou mám velice kladné ohlasy a pokladní se ptají, kde jsem sáčky koupila,“ dodává kreativní publicistka.

Taková drobnost je podle ní malým, ale důležitým krůčkem ke snížení množství plastů. „Minule byl přede mnou v supermarketu pár s nákupem asi za tisíc korun a já schválně počítala, kolik budou mít igelitových pytlíků. Představte si, devatenáct na ten jeden nákup,“ vypráví.

Monika Brýdová se rozhodla skoncovat s kávou na cestách v plastových kelímcích a vozí s sebou vlastní hrnečky

S její snahou omezit plasty a inspirovat k tomu i další lidi souvisí i další věc, kterou nedávno pořídila. „Často si s přítelem dáváme při cestování kávu, a ta je samozřejmě v plastových kelímcích. Tak jsem se rozhodla, že už to dělat nebudeme, a pořídila jsem dvě sady hrnečků. Napsala jsem na ně takové věnování a už se těším, až budeme testovat benzínky a různé obchody, kde prodávají kávu s sebou, jak se budou tvářit, až tam přijdeme s vlastním hrnečkem,“ prozrazuje.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.