Letní vychytávky Moniky Brýdové

30. červen 2016

Několik zajímavých tipů pro horké letní dny přinesla do pořadu Dámská jízda českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová. Ta si například neumí představit den bez ovocného či zeleninového smoothie, podle jejího návodu můžete vyrobit i originální ledovou mísu.

Ledová mísa na salát

Vezměte dvě mísy, jednu menší a druhou větší. Dejte je do sebe, ale dolů musíte vložit něco, co udrží rozestup. Já používám už hotové ledové kostky. Pak mísy lehce přichytnu lepicí páskou, aby to drželo.

Mezi mísy naskládám jedlé květy, zaliju prostor vodou a dám do mrazáku. Když voda ztuhne, mísy rozeberu a mám krásnou ledovou mísu na servírování ovocného nebo zeleninového salátu. Je samozřejmě dobré při servírování položit ledovou mísu na nějaký tác, protože bude postupně tát, ale rozhodně vydrží, než salát sníte.

Lahodná zmrzlina z jedné ingredience

Kupte zralé banány, nejlépe už s hnědými tečkami, oloupejte je, nakrájejte, dejte na pečicí papír na podnos a takto rozložené kousky banánu nechte v mrazáku zmrazit. Pak můžete mražené banány přendat do pytlíku, aby v mrazáku nezabíraly tolik místa.

Kdykoli dostanete chuť na zmrzlinu, rozmixujte mražený banán v mixéru. Banán vytvoří krásnou krémovou konzistenci. Zmrzlinu můžete vylepšit přidáním vanilkové esence, mražených jahod či malin nebo kokosovým mlékem.

Smoothie

Ovocné a zeleninové koktejly jsem si zamilovala v Thajsku a teď už si neumím představit den, kdy bych si nějaké ovoce nebo zeleninu nerozmixovala.

Na začátek doporučuji kombinaci s banány. Asi nejpřekvapivější kombinace, kterou nabízím návštěvám, je banán a listový baby špenát. Smoothie má nejen úžasnou zelenou barvu, ale i chuť, rozhodně nečekejte něco jako špenát ze školní jídelny. Tuto listovou zeleninu navíc naše tělo moc potřebuje.

Další vynikající variantou je umixovaný banán s avokádem, trochou kakaa a datlí.

autoři: Mirka Nezvalová , Monika Brýdová
Spustit audio

Související