Ze staré židle můžete jen díky barvám a ubrousku udělat originální kus nábytku

10. červenec 2018

Velmi neobyčejná modrozelená židle s kopretinami stojí v kuchyni Moniky Brýdové. Českobudějovická kreativní publicistka ji sama vytvořila z obyčejného dřevěného kusu nábytku. Jak na to, poradila v pořadu Dámská jízda.

„Já jsem jednou byla v kavárně, kde se mi moc líbilo, že měli každou židli jinou, a rozhodla jsem se, že ve svém bytě také potřebuji mít jednu originální židli,“ vzpomíná Monika Brýdová.

Vzala tedy obyčejnou dřevěnou židli, přebrousila ji, zbavila nečistot, odmastila jarovou vodou a nechala proschnout.

Pak přišly na řadu barvy. „Nejdřív jsem na celou židli nanesla jednotný bílý podklad, nechala dobře zaschnout a potom použila lazurovací barvy. To jsou speciální barvy na nábytek a dřevo. Vybrala jsem si limetkovou a nebeskou modř. Barvy jsou speciální v tom, že obsahují malinké částečky, což udělá zajímavý patinový povrch, a dají se zapouštět i do sebe,“ vysvětluje.

Podomácku vyzdobené sklenice na potraviny podle Moniky Brýdové

Sklenice na potraviny, které si vyrobila Monika Brýdová. Na víčka nanesla tabulovou barvu a poté je popsala křídovým fixem

S další inspirací přišla do pořadu Dámská jízda českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová. Tentokrát poradila, jak si v kuchyni uspořádat sypké potraviny a koření.

S květinovým motivem jí pomohl ubrousek s kopretinami a ubrousková metoda. „Vytrhala jsem z ubrousků kopretiny, naznačila si, kde budou, a místa podbarvila bílým podkladem, aby se po nalepení ubrousku kopretina neztratila v modré,“ doplňuje.

Takto vyzdobená židle se podle ní dá normálně používat. „My ji máme pro návštěvy jako další ke stolu. Je ale nutné ji přelakovat, aby se na ní dalo sedět a byla stále krásná. Používám lak matný, který nepůsobí uměle. Pak se nemusíte bát židli používat, normálně ji utírat vlhkým hadříkem.  Já mám svou židli už 12 let a pořád vypadá krásně,“ uzavírá Monika Brýdová.

Spustit audio

Související