Podomácku vyzdobené sklenice na potraviny podle Moniky Brýdové

24. duben 2018

S další inspirací přišla do pořadu Dámská jízda českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová. Tentokrát poradila, jak si v kuchyni uspořádat sypké potraviny a koření.

„Já nejsem zrovna ten, kdo má vždy vše perfektně uklizené, ale jednou za rok mě to popadne. Nejradši mám, když si srovnám šuplíky s potravinami. Loni jsem narazila na moly, tak jsem se rozhodla, že všechny sypké potraviny přesypu do sklenic,“ vzpomíná.

Protože potraviny uchovává v hluboké zásuvce, využila obyčejné zavařovačky s popsanými víčky. „Přemýšlela jsem, jak sladím víčka, aby to bylo i pěkné na oko, a objevila jsem tabulovou barvu. To je akrylová černá barva, na kterou se dá psát křídou nebo křídovým fixem,“ doporučuje.

Černou tabulovou barvu pořídíte v obchodech pro kutily nebo výtvarných potřebách. Pak už jen vezmete sklenice různých velikostí, přes hrdlo natáhnete igelit, zašroubujete a pomocí houbičky nanesete barvu. „Je dobré udělat dvě tenké vrstvy, protože líp drží,“ dodává Monika Brýdová.

Na popsání víček jsou ideální takzvané křídové fixy, které už je také možné sehnat v obchodech s potřebami na tvoření. „Je to vlastně taková tekutá křída ve fixu. Existuje víc variant. Pokud víte, že budete obsah sklenice obměňovat, využijte fixu, která se dá smazat na sucho,“ říká Monika Brýdová.

Naučte se složit jeřába a ozdobte si byt origami závěsem. Inspiraci má Monika Brýdová

Monika Brýdová skládá origami. Nejznámější figurkou je jeřáb

Českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová letos na jaře nevyrábí klasické velikonoční dekorace, ale nejznámější origami figurku – jeřába. Když jich složíte více, můžete je zároveň zavěsit na originální závěs, který ozdobí váš byt.

Použít můžete ale také křídovou fixu, na jejíž smytí už je potřeba saponát, nebo dokonce lakovou fixu, která nejde smazat vůbec.  

„Také můžete prostě mít víc víček než sklenic a jen měnit podle potřeby víčka,“ uzavírá Monika Brýdová.

Spustit audio

Související