Na stavbě dálničního odpočívadla u Českých Budějovic začaly trhací práce, policie kvůli nim omezuje provoz

24. srpen 2022 13:53

Zhruba deset tisíc krychlových metrů skalnatého podloží odstřelili dělníci při stavbě zatím jediné jihočeské odpočívky u dálnice D3. Trhací práce budou u Chotýčan na Českobudějovicku pokračovat do 1. září. Řidiči kvůli tomu musí počítat s krátkodobým uzavřením dálnice mezi sjezdy na Ševětín a Hlubokou nad Vltavou.

„Odpočívka Chotýčany na D3 v jižních Čechách je naprosto klíčová. S tou stavbou spěcháme, protože v tuto chvíli máme na části D3, která je v provozu a která už vůbec není krátká, vlastně jenom jedinou odpočívku poblíž Chotovin, a to je strašně málo. Řidiči potřebují víc. Dokonce jsem měl loni telefonát od jedné maminky, která jela po D3, potřebovala přebalit své dítě a neměla kde,“ vysvětluje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Stavaři při přípravě odpočívky museli kvůli kamennému podloží využít trhací práce. Podle Daniela Houštěckého z firmy Strabag šlo zatím o první dva odstřely. „Celkově se jedná o zhruba deset tisíc krychlových metrů. Ten zářez nebylo možné dotěžit, protože jsme narazili na horninu, kterou je nutné rozpojit trhavinou,“ popisuje.

Čtěte také

Trhací práce a s nimi spojené uzavírky dálnice jsou v plánu i ve čtvrtek 25. srpna mezi 10. a 12. hodinou. Další odstřely skály budou pokračovat příští týden v úterý a ve čtvrtek.

Odpočívadlo u Chotýčan bude v pořadí druhým, které na zatím 70 kilometrů dlouhém úseku D3 vznikne. Ředitelství silnic a dálnic podle Jana Rýdla počítá i s výstavbou několika dalších míst pro odpočinek. „Ve směru na hranice, kde začneme nejpozději do dvou let budovat zbývající úseky dálnice, přibyde ještě jedna podobná odpočívka. Plus uvažujeme o tom, že bychom přidali ještě dvě menší,“ upřesňuje.

Ředitelství silnic a dálnic za stavbu dálničního odpočívadla u Chotýčan zaplatí 432 milionů korun. Řidičům má začít sloužit v srpnu příštího roku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související