Na dálnici D3 u Chotýčan před Českými Budějovicemi začala stavba první odpočívky na jihu Čech

11. březen 2022 11:27

Benzinové pumpy v obou směrech a více než 160 parkovacích míst pro nákladní a osobní auta. Takové parametry bude mít první dálniční odpočívadlo na jihu Čech. U Chotýčan na Českobudějovicku se začalo stavět po obou stranách dálnice D3. Hotové by mělo být asi na podzim příštího roku.

„Každá strana odpočívky se rozkládá na ploše zhruba 25 tisíc metrů čtverečních. Zahájili jsme skrývky ornice, těžbu na úroveň budoucích odpočívek a zároveň sypeme zemní val na ochranu obce,“ popisuje stavbyvedoucí Jiří Vavřiník.

„Předpokládáme, že v letošním roce by se měly dokončit zemní práce, násyp valu a veškeré sítě. V příštím roce bychom měli začít budovat konstrukční vrstvy vozovky,“ doplňuje.

Podle Ředitelství silnic a dálnic jde o jednu z nejdůležitějších staveb na současné jižní části dálnice D3. Doteď můžou řidiči jedoucí po D3 z Prahy do Českých Budějovic tankovat pouze u středočeského Mezna. To se s novou odpočívkou změní.

„Vyhrazená místa zde budou i pro autobusy a karavany, počítáno je také s nabíjecími stanicemi pro elektromobily. Ty budou součástí vybavení čerpacích stanic, přípravy pro další stanice pak budou i na zbylé ploše odpočívky,“ uvádí mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Stavba si vyžádá dopravní omezení. Už teď se v místě jezdí pouze jedním jízdním pruhem v obou směrech. „Od dubna až do konce roku se pak bohužel řidiči nevyhnou občasným úplným krátkodobým uzavírkám dálnice, a to kvůli odstřelům skalního masivu a drhacím pracem, ty uzavřou D3, ovšem vždy maximálně na hodinu,“ upřesňuje Jan Rýdl.

Celkové náklady na stavbu odpočívky podle Ředitelství silnic a dálnic přesáhnou 430 milionů korun.

Spustit audio

Související