Výkup pozemků pro Severní spojku v Českých Budějovicích může začít. Nová silnice propojí výpadovku na Písek s dálnicí D3

26. říjen 2021 14:27

Jedna z klíčových dopravních staveb v Českých Budějovicích se posunula od plánů blíž k realitě. Krajský úřad Jihočeského kraje potvrdil, že územní rozhodnutí pro stavbu takzvané Severní spojky je pravomocné. Úředníci zamítli několik odvolání.

Silnice propojí kruhový objezd v Českém Vrbném s křižovatkou na Okružní, respektive s dálnicí D3. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) může díky platnému územnímu rozhodnutí zahájit výkup pozemků.

Během ranní a odpolední špičky je dopravní situace v Českých Budějovicích vždy stejná – ulice přeplněné auty a městská hromadná doprava nestíhá. Severní spojka je jednou ze staveb, které to mají výrazně změnit.

ŘSD získalo územní rozhodnutí pro Severní spojku už v roce 2017. Až teď ale krajský úřad vypořádal vznesené námitky. „Jakmile dostaneme potvrzení o právní moci, zahájíme majetkovou činnost. Budou oslovováni jednotliví vlastníci,“ potvrzuje ředitelka českobudějovické správy ŘSD Vladimíra Hrušková.

Silnice má být podle plánu dlouhá přes dva a půl kilometru. Součástí je most přes Vltavu nebo podjezd pod kolejemi ve čtvrti Nemanice. Klíčový je význam stavby v odvedení tranzitní dopravy přijíždějící ve směru od Dasného. „To znamená, že auta už nebudou muset zajíždět na Strakonickou a zahušťovat dopravu,“ připomíná Vladimíra Hrušková.

Čtěte také

Spojka bude procházet ulicí Nemanická, kde sídlí několik firem. Ty se obávaly, že kvůli rozšíření silnice přijdou o parkovací místa. I proto do jednání vstoupil Jihočeský kraj. Spolupráce samospráv s ŘSD je podle hejtmana Martina Kuby u těchto staveb zásadní. „Bylo třeba nutné domluvit se s Českou poštou, aby nám prodala nějaké pozemky, které pak můžeme my jako kraj prodat ŘSD, a to na nich může zajistit parkování pro firmy. Pokud bychom to neudělali, tak ty firmy by se neustále odvolávaly a bohužel by jim úřad musel dát za pravdu,“ říká.

O vyvlastnění některých pozemků jedná i město. Týká se to hlavně křižovatky ulic Nemanická a Pražská, která podle vyjádření dopravního inspektorátu policie pro účely Severní spojky kapacitně nevyhovuje. „Křižovatka se musela přeprojektovat a znamená to větší zásah právě do práv třetích osob. Město se snaží pomoci a jedná s majiteli příslušných pozemků. Zdá se, že jsme už na dobré cestě,“ dodává náměstek českobudějovického primátora pro dopravu Petr Holický.

Ředitelství silnic a dálnic chce mít zhruba v polovině roku 2023 hotové podklady pro stavební povolení. Samotná stavba by pak v ideálním případě mohla začít o rok později.

Spustit audio

Související