Vlakovou trať u Trocnova překlene nový most. Lidé už nebudou muset jezdit po úzké silnici

27. duben 2021 10:18

Cestu po silnici ze Strážkovic do Ledenic na Českobudějovicku budou mít řidiči už brzy výrazně snazší. Správa a údržba silnic Jihočeského kraje začala přes železniční trať u Trocnova stavět nový most, který má být skoro 175 metrů dlouhý a přes 10 metrů široký.

Nahradí dosavadní esovitou konstrukci, která je úzká a navíc ve špatném technickém stavu. Projekt za bezmála 85 miliónů korun z větší části zafinancuje evropská dotace.

„Původně se mělo jednat o opravu stávajícího mostu, ale na základě vyhodnocení technického stavu a toho, že v územním plánu obce Trocnov byla zakreslena i přeložka silnice, se Správa a údržba silnic Jihočeského kraje rozhodla pro projekt na přeložku silnice s novým mostem,“ uvádí Martina Novotná ze Správy a údržby silnic.

Stavba nového mostu přes železniční trať u Trocnova na Českobudějovicku

Nová silnice s mostem usnadní řidičům přejíždění vlakové tratě. „Nebude to úplně rovný úsek, z důvodu bezpečnosti se bude jednat o přemostění v lehkém oblouku. Původní most se zachová, předpokladem je, že se si ho převezme město Borovany,“ dodává Martina Novotná.

Na stavbu dohlíží Oldřich Dobiáš. „Most bude z betonu, bude mít dvě opěry, na začátku a na konci stavby osm pilířů, jednotlivá pole mají 22 metru, výška pilířů je až devět metrů,“ popisuje.

Od poloviny června bude až do konce stavby úsek úplně uzavřený. Most by měl být hotový podle smlouvy do konce letošního listopadu.

Spustit audio

Související