Začala stavba posledního úseku dálnice D4. Jako první v Česku ji bude stavět a provozovat soukromník

8. červen 2021 08:35

Stavbaři zahájili dostavbu dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem. Nový úsek bude dlouhý 32 kilometrů a hotový má být na konci roku 2024. Jde o první projekt výstavby dálnice formou PPP v Česku, to znamená, že dálnici buduje a provozuje soukromník a stát mu stavbu bude splácet.

„My jsme to tady nechtěli,“ komentuje obyvatel Chraštiček, který bude mít novou dálnici kousek za domem. Dodává, že silničáři vybírali konečnou trasu ze tří možností: „Tahle, na stávající čtyřce a za Chrašticemi, což by byl nejkratší a nejpřímější úsek, ale bohužel si prosadili nejklikatější. Přitom by člověk řekl, že dálnice má být co nejrovnější. Tady to bude samá zatáčka a ráz krajiny bude takový, jaký bude.“

Většina obyvatel ale s dálnicí souhlasí. Po nynější strakonické silnici jezdí tisíce aut denně včetně kamionů. Lidem praskají domy, práší se, auta hlučí.

Čtěte také

„Nejhorší je to v noci, kdy jezdí přetížené kamiony. Jede jich několik za sebou a je to, jako když roluje letadlo. Budovy nejblíž silnici jsou popraskané,“ potvrzuje Jiřina Císařová.

Starostka obce Chraštice Renata Skalová novou silnici jednoznačně vítá. „Problém je, že nám to rozděluje vesnici na dvě části,“ dodává.

Dálnici postaví na rozdíl od dosavadních zvyklostí, kdy silnice platil stát, soukromé společnosti. „Je to úplně jiný druh financování, než je zvykem. V tuto chvíli my ani nebudeme platit realizaci stavby a začne se splácet zhotoviteli, až bude stavba v provozu. Zhotovitel bude stavbu udržovat 25 let a potom teprve tento majetek převezme stát,“ uvádí ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Stát zaplatí za využívání nové dálnice asi 18 miliard korun.

autor: Jiří Duchoň
Spustit audio

Související