Kvůli stavbě dálnice musí technici přeložit potrubí, které zásobuje pitnou vodou většinu kraje

7. březen 2020 07:50

Stavba dálnice D3 zdaleka neznamená jen vykopání země a položení asfaltu. Na mnoha místech v okolí Českých Budějovic musí technici přeložit část vodovodního potrubí, které pitnou vodou zásobuje podstatnou část jihočeských domácností.

Kvůli budoucí dálnici v úseku mezi Úsilným a Třebonínem musí potrubí změnit původní trasu. Hlavní část prací se teď odehrává u Nových Hodějovic.

„Měníme úsek vodovodního řadu z úpravny vody Plav směrem k Táboru. Celá přeložka, na které teď stojíme, má délku 960 metrů,“ popisuje provozní náměstek ředitele Jihočeského vodárenského svazu František Rytíř.

Technici rozřezávají potrubí o průměru více než 1,5 metru. „Stávající potrubí je bohužel v trase, koliduje přímo s budoucí komunikací a my se musíme dostat mimo trasu, než začnou zemní práce, které budou souviset s pokládkou vrstev,“ říká František Rytíř.

Čtěte také

Část potrubí už je na novém místě. „Teď už nastává čas, kdy budeme napojovat první úsek přeložky. Na to máme maximálně 24 hodin času. To je limit pro akumulaci vodojemů, která vydrží bez nějakého omezení vlastních odběratelů vody,“ vysvětluje náměstek.

Celkem musí technici takto upravit osm přeložek. „Máme hodně radosti na celý rok, protože by to mělo být letos,“ komentuje František Rytíř.

Náklady na přeložení vodovodního potrubí o celkové délce asi 4,5 kilometru v okolí Českých Budějovic se vyšplhají do stamiliónů korun. Vše hradí Ředitelství silnic a dálnic. Další dvě přeložky si dálnice D3 vyžádá ještě také na Českokrumlovsku.  

Spustit audio

Související