Největší dopravní omezení kvůli dálnici. Stavba tunelu Pohůrka uzavře na rok ulici Dobrovodská v Českých Budějovicích

25. srpen 2021 07:25

Začíná roční uzavírka ulice Dobrovodská v Českých Budějovicích. Kvůli výstavbě dálničního tunelu Pohůrka je pro veškerý provoz uzavřený úsek v lokalitě Zvonárna. Jedná se o zatím největší dopravní omezení ve městě spojené s výstavbou dálnice D3. Velkou zátěž znamená hlavně pro obyvatele Suchého Vrbného a Dobré Vody.

Paradoxně kvůli nedostavěné dálnici se dopravní situace v Českých Budějovicích řadí mezi nejhorší v celé republice. Teď si obyvatelé krajského města musí zvyknout na rok trvající omezení.

Délku uzavírky Dobrovodské určil způsob, kterým stavaři vybudují tunel Pohůrka. „Kvůli tomu, že byla schválená nová technologie výstavby tunelu, je potřeba ho dělat v celé délce jednoho kilometru. Musí se vybagrovat část Dobrovodské, a teprve až se postaví tunel, se Dobrovská vrací vlastně na strop toho tunelu,“ vysvětluje ředitelka českobudějovické správy Ředitelství silnic a dálnic Vladimíra Hrušková.

Hlavní objízdná trasa vede po ulici Ledenická. ŘSD kvůli uzavírce objednalo speciální autobusovou linku pro kyvadlovou dopravu. Změny se týkají také linky městské hromadné dopravy číslo 6.

Čtěte také

„Situaci budeme sledovat, po jednom až dvou měsících ji vyhodnotíme a v případě, že by byl někde nějaký kolaps, to budeme dál upravovat,“ dodává Vladimíra Hrušková.

Změna směru jízdy se týká pouze ulice Jaroslava Ježka v úseku od Dobrovodského potoka směrem k Dobrovodské. Na objízdné trase jsou nově celkem čtyři dočasné semafory, jeden z nich například na křižovatce Dobrovodské a Hlinecké.

„Podobně budou dočasné semafory umístěny na křižovatkách na objízdné trase. Staveniště nebude možné projít ani pěšky, takže zejména obyvatelé Dobré Vody budou muset řešit tento problém,“ připomíná náměstek českobudějovického primátora Petr Holický.

Předpokládaná cena výstavby tunelu Pohůrka činí 2 miliardy korun. Podle Vladimíry Hruškové z ŘSD platí, že tunel i celý dálniční obchvat města v úseku Úsilné – Hodějovice má být hotový do konce roku 2024.

Spustit audio

Související