Archeologické vykopávky ze stavby dálnice D3 vystavuje Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích

7. červenec 2021 07:32

Groše z časů Václava IV. i jantarové korálky najdou návštěvníci v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Výstava s názvem Co přinesla dálnice představuje zajímavosti z archeologických výzkumů na jihočeské trase D3 a navazující dálnici v Rakousku.

Díky této stavbě archeologové prozkoumali i málo známé lokality, například severní Táborsko. „To bylo dlouhou dobu považované za oblast archeologicky nepoznanou a teprve díky výzkumu na trase dálnice a také souvisejícího železničního koridoru se kolegům z Husitského muzea v Táboře podařilo prozkoumat pár docela důležitých lokalit,“ potvrzuje archeolog Jihočeského muzea a garant výstavy Ondřej Chvojka.

Jedna z lokalit se nachází nedaleko dnešní obce Rzavá, kde byly v roce 2013 objeveny staré mince. „Je to jenom fragment toho pokladu, my se domníváme, že už ho někdo před námi částečně vyzvedl. Zůstal nám zbytek keramické nádobky a v ní celkem patnáct pražských grošů, poslední ražba mincí je datována k roku 1407,“ popisuje archeolog.

Čtěte také

Jedna část výstavy se věnuje známé lokalitě Plav. „Je to velké modelové pohřebiště. Kromě neobjevených hrobů jsme zjistili, že tam byly mohyly vymezeny takzvaným kamenným věncem a pod ním jsme našli i obětní místo,“ vypráví Ondřej Chvojka.

Na Českobudějovicku patří podle něj k zajímavostem sídliště ze starší doby bronzové v Borku. Archeology překvapilo, že tam našli jantarové korálky. „Víme, že se vyskytují zejména ve východním Pobaltí, kde se jantar intenzivně získával, a byly známy hlavně z bohatých hrobů. Překvapilo nás, že jantar byl i na běžném rovinném zemědělském sídlišti, tudíž se zdá, že tehdy mohl být dostupný i obyčejným zemědělcům a pastevcům,“ dodává.

Výstava Co přinesla dálnice potrvá v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích do 7. listopadu. Zájemci si mohou v jednom ze sálů také sami zkusit archeologickou práci.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související