Archeologové zkoumají pravěké pohřebiště objevené při stavbě železnice u Doubí na Táborsku

17. červen 2020 08:32

Pravěké mohylové pohřebiště ze starší doby železné objevili dělníci při stavbě železnice u Doubí na Táborsku. Odborníci odhadují jeho stáří na 2600 let. Kromě kamenných mohyl se v lokalitě nachází i několik žárových hrobů.

„Tohle je hrob, mezi keramickými zlomky a nádobami se nacházejí fragmenty spálených lidských kostí. My si je opatrně začišťujeme, zaznamenáváme jejich polohu a vybíráme je,“ ukazuje antropoložka Erika Průchová, zatímco za pomoci špachtle, štětečku a pinzety trpělivě kousek po kousku odhaluje tajemství, které na místě čekalo dlouhá staletí.

Čtěte také

O kousek dál je vidět i jedno z mohylových pohřebišť. Jedná se o zhruba dvacetimetrovou kruhovou kamennou stavbu. „Objem těch kamenů je poměrně značný, a to máme jenom základ. To znamená, že na pohřeb tohoto jedince bylo vynaloženo poměrně velké úsilí. Dá se předpokládat, že to byl někdo významnější,“ uvádí archeolog Jiří Bumerl.

Mezi nejpozoruhodnější nálezy zatím podle archeologa Františka Jandy patří korálky, které před 2500 lety pravděpodobně zdobily neznámou ženu. „Při preparaci, kdy byly vidět zbytečky spálených kostí, začaly vyskakovat korálky, takže by se mohlo s největší pravděpodobností jednat o ženský hrob,“ říká.

Odborníci všechny nálezy zdokumentují a převezou do Husitského muzea v Táboře, kde je podrobí další detailní analýze.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související