Základy romského koncentračního tábora odkryli archeologové v areálu bývalého vepřína v Letech u Písku

4. říjen 2019 10:41

Vepřín v Letech u Písku vznikl v 70. letech minulého století na místě bývalého romského koncentračního tábora. Potvrdili to archeologové ze Západočeské univerzity. V areálu někdejšího vepřína našli základy velké části tábora.

Na místě právě pracuje například archeolog Sergej. „Teď začišťuji sondu, aby byly vidět všechny vrstvy, abychom viděli, jak to zaniklo, kde byla podlaha,“ popisuje. Na louce v severozápadní části areálu bývalého vepřína jsou teď desítky sond.

Mezi hromadami čerstvé hlíny jsou vidět výkopy, ve kterých se ukazují části kamenných zdí a dokonce dlažby. V jednom z výkopů stojí ve žluté nepromokavé bundě vedoucí výzkumu Pavel Vařeka. „Teď tady stojím na místě, kde se otiskla podlaha dřevěného vězeňského baráku. Tady ta červená zemina je dokladem toho, jakým způsobem byl tábor likvidován. Byl zapálen a ten poměrně velký žár dodnes zanechal stopu,“ ukazuje.

Obrys táborového dvora, pozůstatky malých i velkých dřevěných staveb a zděných budov se dochovaly pod místy až metr vysokou vrstvou navezené hlíny.

„Při výstavbě vepřína byla část tábora nenávratně zničena, ovšem zemina, která byla odbagrována, včetně trosek části tábora, byla navezena na přilehlou louku a ty navážky zakonzervovaly velkou část tábora, která je tady před námi,“ dodává Pavel Vařeka.

Čtěte také

Podle něj byly pozůstatky koncentračního tábora Romů v 70. letech minulého století, kdy se vepřín stavěl, ještě jasně viditelné. „Podezdívky, základy, spálené konstrukce, to všechno muselo být na povrchu. Toto archeologické zjištění je potvrzeno také leteckými snímky, v té době tajnými, které pořídila Československá armáda, na těch snímcích ještě v 70. letech je pořád půdorys tábora vidět,“ doplňuje.

Muzeum romské kultury vyhlásí 14. října krajinářsko-architektonickou soutěž na novou podobu památníku v Letech. Jeho součástí by podle vedoucí oddělení památníků Moniky Duždové mohla být i minimálně jedna budova vepřína. „Uvažuje se o tom, že by se tam ponechala, aby to dokumentovalo historii,“ vysvětlila.

Jak bude nový památník romského holocaustu v Letech u Písku vypadat, by mělo být jasné příští rok v červnu. V tu dobu by měla začít i demolice budov bývalého vepřína.

Související