Kamenné artefakty, do kterých je vytesaná historie regionu, vystavuje Muzeum Jindřichohradecka

29. červen 2021 07:52

Jednostranné i oboustranné desky se smírčími kříži, tympanony církevních vchodů, střílny i ozdobná kostelní a domovní ostění oken a dveří. Téměř 40 kamenných artefaktů, které mapují historii regionu, vystavuje Muzeum Jindřichohradecka v nové expozici.

„Nacházíme se ve sklepních prostorách. Původně se předpokládalo, že tady bude archeologie, ale protože je tady poměrně velká vlhkost, tak jsme se báli o exponáty ze dřeva, kovu, hlíny. Nakonec padla volba na kamenné artefakty, a to také proto, že do jindřichohradeckého muzea jezdí desítky badatelů, kteří se zajímají o smírčí kameny, votivní kameny s nápisy a podobně,“ vysvětluje archeolog muzea Jindřichohradecka a jeden z autorů nové expozice Vladislav Burian.

Ve sbírkách muzea je zhruba 200 kamenných artefaktů. „Měli jsme možnost vybrat čtyřicet nejzajímavějších. Naší snahou bylo vytvořit průřez staletími,“ dodává Vladislav Burian.

Některé exponáty jsou opravdu velké, jiné o něco menší. Ten, který lidé uvidí jako úplně první u vstupu, považuje archeolog za nejzajímavější a nejvzácnější. Zároveň se jedná o nejstarší vystavený artefakt.

Čtěte také

„Je to tympanon, to znamená ozdobný kámen nad vchod církevního objektu, který představuje zajímavý motiv. Je mírně poškozený, ale je na něm vidět, jak andělé vytahují hřeby z rukou Krista na kříži. U anděla vlevo si můžeme všimnout, že má v rukách v podstatě novodobý klíč,“ ukazuje Vladislav Burian.

Zajímavé podle něj jsou také votivní desky s nápisy. „Jedna je v němčině, dvě ve staročeštině. Jsou tam datace a jsou tam krásně napsané příběhy. Je to připomenutí příběhů. Třeba ta prostřední deska vypráví o úmrtí dívky v útlém věku,“ říká.

V nové expozici Muzea Jindřichohradecka uvidí návštěvníci také jeden ze dvou v Česku dochovaných kamenných svícnů z 15. století, který pravděpodobně pochází z kostela svatého Jana Křtitele, nebo část Urbanova mostu, který byl zničený při požáru města před 220 lety.

Spustit audio

Související