Některé turistické trasy na jihu Čech přerušila dálnice. Značkaři musí najít nové cesty

15. červen 2022 08:38

Klub českých turistů musí kvůli stavbě dálnice D3 přeložit část svých tras na jihu Čech. Objeví se nejenom nové značky, ale také informační tabulky na rozcestnících.

„Tady nám cesta oficiálně končí,“ říká předseda Rady značení Klubu českých turistů Pavel Přílepek před rozcestníkem u obce Plav na Českobudějovicku. Kdyby udělal ještě krok, svalí se přímo na staveniště dálnice D3.

„Bezpečně se dá projít kousek kolem dálnice, pak támhle přes tu plochou část a dostanete se na druhou stranu. Kousek se zase kolem dálnice vrátíte a pokračujete dál po té značené trase,“ ukazuje.

Kvůli výstavbě dálnice D3 se budou měnit i další trasy. „Modrou trasu mezi Roudným a Vidovem nám kříží dálnice. Potom několik tras mezi obcí Plav a Plavnicí a modrá trasa u Holkova. Dohromady to bude několik krátkých úseků, které budeme muset po dostavbě dálnice přeznačit. V součtu to mohou být dva až tři kilometry,“ uvádí Pavel Přílepek.

Čtěte také

Podoba tras se sice změní, počet kilometrů ale zůstane stejný. „Možností, jak překonat dálnici, je mnoho a vždycky najdeme nějakou nejbližší možnou variantu. Má to tím pádem minimální vliv na délku tras. Někde může dojít k malému prodloužení, někde naopak k malému zkrácení,“ dodává Pavel Přílepek.

Změna turistických tras podle něj přinese značkařům o trochu víc práce než v běžné sezoně. „Musí na to místo dojít, doplnit značky, navést trasu tak, aby se turisté bezpečně dostali přes dálnici. No, a samozřejmě zlikvidovat staré původní značky,“ líčí.

„Budou se měnit i některé tabulky na rozcestích, tabulky a směrovky, kterými vybavujeme naše informační místa. V některých místech může dojít i ke změně barvy na trase, což může být právě u mohyl kousek od Plavu,“ dodává. Finální podoba turistických tras bude hotová do konce letošního roku.

Spustit audio

Související