Českou Kanadou vede nová dálková pěší trasa. V osmi etapách na ní turisté ujdou 118 kilometrů

22. květen 2022 14:08

Zabalit batoh a osm dní se toulat Českou Kanadou – přesně to nabízí nová dálková pěší trasa vedoucí přírodním parkem. Z Jindřichova Hradce po ní dojdete až do Dačic. Lidé ji můžou projít celou, nebo si vybrat jenom některé etapy. Na začátku a konci každého úseku je možné se ubytovat, nebo využít hromadnou dopravu pro cestu do většího města.

„Myšlenka vznikla už v roce 2019, kdy se připravoval strategický dokument. Chtěli jsme vytvořit nabídku pro pěší turisty. Zjistili jsme, že trend dálkových pěších tras je na vzestupu, a říkali jsme si, proč by nemohla být i u nás,“ vypráví Kateřina Brůžková z Turistické oblasti Česká Kanada.

Už existující turistické cesty, naučné stezky i jejich nová propojení hledal v regionu Adam Hudec, který na sociálních sítích vystupuje pod přezdívkou Chodec Adam. „Inspiroval jsem se na první takové stezce u nás, což je stezka Lužnice v regionu Toulavy,“ dodává.

V průběhu jednoho roku se mu podařilo najít trasu Českou Kanadou dlouhou 118 kilometrů. Pro návštěvníky je rozdělená do osmi etap. „Etapy jsou dlouhé od 12 do 20 kilometrů. Vždy záleží, jak je úsek náročný, jaká je možnost ubytování a dopravy na začátku a konci daného úseku,“ upřesňuje Kateřina Brůžková.

Trasa začíná v Jindřišském údolí za Jindřichovým Hradcem, vede přes Kaproun, Novou Bystřici, kolem hradu Landštejn a Slavonic až do Dačic.

Čtěte také

Jeden z nejtypičtějších úseků je podle Kateřiny Brůžkové za Kunžakem. „Je sice nejkratší, ale opravdu přibližuje, o čem Česká Kanada je. Kameny, voda, rybníky a být součástí drsné, ale přitom opravdu krásné přírody,“ popisuje.

Už při výběru trasy zohledňoval Adam Hudec i požadavky, které musejí stezky splňovat pro certifikaci na oficiální dálkovou trasu. „Trasa by měla vést co nejméně po silnicích, měla by z největší části využívat značené turistické stezky,“ vysvětluje.

Přesto získání certifikátu může být otázkou i několika let. A vytyčená trasa se může ještě měnit, třeba v okolí Nové Bystřice. „Tento úsek je ještě z našeho pohledu trochu problematický v tom, že vede z velké části po asfaltu. Je to jedna z výzev, jak s tím pracovat a stezku dostat do přírody. Tento úsek určitě v budoucnu ještě projde nějakou revizí a změnou,“ potvrzuje Kateřina Brůžková.

Přesto už teď můžou lidé na dálkovou pěší trasu Českou Kanadou vyrazit. Informace o ní, včetně možností ubytování nebo zajímavostí, jsou na webu ckanada.cz a objeví se i mapy v infocentrech.

Spustit audio

Související