Jeden z nejoblíbenějších úseků cyklotrasy podél řeky Vltavy je u Českých Budějovic

4. červenec 2021 08:30

Od pramenů Vltavy na Šumavě přes území tří krajů až do Mělníku k soutoku s Labem. Takové dobrodružství nabízí přes 450 kilometrů dlouhá Vltavská cyklotrasa. Využít ji můžou méně nároční kolaři, ale i ostřílení cyklisté.

Leží na ní několik úseků pospojovaných cyklostezek, kde se můžete projet přímo po břehu řeky. Mezi vůbec nejoblíbenější a nejnavštěvovanější patří část mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou. Kromě turistů ji využívají i obyvatelé obou měst.

„Směr z Budějovic na Hlubokou je jeden z nejoblíbenějších. Můžeme jet po té známé vltavské cyklostezce po levém břehu, ale i po pravém břehu, kde je cesta více přírodě blízká, není v celém úseku vyasfaltovaná,“ popisuje ředitel nadace Jihočeské cyklostezky Jan Vlášek.

Pokud není určeno jinak, cyklisté a bruslaři se musí pohybovat při pravém okraji cyklostezky

Cyklotrasa z Českých Budějovic na Hlubokou je rovinatá. „Proto je také tak oblíbená, prakticky vůbec žádné stoupání a krásný asfalt. Proto je v těch exponovaných dnech až přeplněná,“ dodává Jan Vlášek.

Když cyklisté zamíří dále z Hluboké nad Vltavou na Purkarec, čeká už je trochu náročnější cesta. „Tam už se pohybujeme v jiném terénu, ponoříme se do hlubokých hlubockých lesů, projíždíme po okraji obory a chvílemi na břehu Vltavy. Dostaneme se do kopečků, dovnitř do lesa a poté se před námi otevřou nádherné louky nad vorařskou vesničkou Purkarec,“ připomíná Jan Vlášek.

Cyklistika kolem řeky Vltavy nabízí spoustu vedlejších atraktivit a aktivit. Patří mezi ně lodní turistika nebo paddleboardy. „Provoz rok od roku rapidně roste. Objevují se nové a nové hausbóty, kde je možné strávit dovolenou, ale i malé loďky. Paddleboardy jsou fenoménem posledních let, který třeba zrovna na Hluboké hodně rezonuje,“ potvrzuje Jan Vlášek.

Čtěte také

Na cyklistiku se v poslední době, pro někoho možná překvapivě, více zaměřuje i Český Krumlov. Radnice letos otevřela novou cyklostezku, která propojuje centrum města s vlakovým nádražím. Část vede Jelení zahradou přímo pod zámkem.

„Tento spodní úsek má zhruba 1640 metrů. Samozřejmě velmi nás zajímají turisté, kteří budou moci přijet do Českého Krumlova na kolech. Myslíme si, že to je klientela, která má největší potenciál,“ vysvětluje místostarosta Martin Hák.

Z dalších úseků Vltavské cyklotrasy je oblíbená bezmála desetikilometrová cyklostezka Jezerní z Frymburku na hráz lipenské přehrady. Zde se podle odborníku přes léto očekává tradičně hustý provoz.

Naopak stezka podél Hněvkovic před Týnem nad Vltavou patří mezi ty méně známé, ovšem díky neméně krásné okolní přírodě má také rozhodně co nabídnout.

Spustit audio

Související