Na Selských slavnostech lidé poprvé slyšeli znovuobjevenou Holašovickou polku

23. červenec 2018

Jihočeská vesnička Holašovice letos slaví 20 let od zápisu na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Ještě o rok déle tu trvá tradice Selských slavností. Z nich se stala velmi oblíbená akce, která každoročně přiláká tisíce lidí.

Starosta Jan Jílek vnímá zápis na seznamu UNESCO jako velkou poctu. „Jsme ve VIP společnosti tohoto světového dědictví, které máme povinnost zachovat dalším generacím,“ říká.

„Myslím si, že Holašovice jsou na seznamu právem díky lidem, kteří tu žijí, generacím, které to uchovaly. I když s tím samozřejmě neseme i břemeno, já vyzdvihuji ta pozitiva,“ dodává Jan Jílek.

Selské slavnosti jsou podle něj fenoménem. „Jsem moc rád, že sem lidé jezdí za tou atmosférou, za tím, co vytvořili místní společně s řemeslníky, kterých si velmi vážím. Ten jarmark je nepřenositelný, je to nenapodobitelné, tohle se nedá udělat na Staromáku,“ připomíná.

I letos holašovickou náves zaplnily stánky více než dvou stovek řemeslníků. Lidé mohli potkat kamnáře, kováře nebo tkalce. Organizátoři dávají přednost těm, kteří nejen prodávají své výrobky, ale také přímo na místě řemeslo předvádí.

Selské slavnosti v Holašovicích pořádají místní, uklízí i starosta. Lidé sem jezdí kvůli atmosféře

Selské slavnosti v Holašovicích se uskutečnily už podvacáté. Na jarmarku nabídly své výrobky stovky řemeslníků

Akce je vyhlášená po celé republice a každoročně přiláká tisíce lidí, přesto vše stále organizují sami obyvatelé vesnice. Letošní ročník Selských slavností v Holašovicích nabídl přes 230 řemeslníků, více než 350 účinkujících, projížďky na koních i pojídání kynutých koláčů. Na místě byl také Český rozhlas České Budějovice, který odvysílal přímý přenos.

Selské slavnosti navíc přinesly jedno překvapení. Návštěvníci tu vůbec poprvé mohli slyšet znovuobjevenou Holašovickou polku, která se nahrávala ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice. Hraje ji dechová kapela Skalačka v doprovodu holašovických mužů.

Podle Jana Jílka jde o píseň, která se generačně zachovala. „Společně s mým strýcem jsme se rozhodli z ní udělat holašovickou hymnu. Píseň vychází ze skutečného příběhu a odehrává se ve Strýčičích na tancovačce. Vypráví se v ní, jak Holašováci zbili Němce kvůli českým holčinám,“ vysvětluje.

Součástí programu Selských slavností byl také přímý přenos Českého rozhlasu České Budějovice, díky kterému si atmosféru akce mohli užít i lidé doma. Kromě Jana Jílka přivítala moderátorka Hanka Šoberová u mikrofonu ředitele Národního památkového ústavu Daniela Šnejda, uměleckého kováře Davida Charvátka a brašnáře Arnošta Mollera. Hrála kapela Poutníci.

Spustit audio

Související