Selské slavnosti v Holašovicích jsou podle starosty na vrcholu. Má ale strach, co způsobí EET

22. červenec 2017

Velký lidový jarmark s ukázkou řemesel a bohatým kulturním programem opět nabídly Selské slavnosti v Holašovicích. Akce se ve vesnici zapsané na seznamu UNESCO uskutečnila již podvacáté. Tradičně přilákala tisíce lidí, kteří zcela zaplnili náves.

I když Selské slavnosti během let narostly do obřích rozměrů, stále je pořádají sami místní. „Je do toho zapojená prakticky celá vesnice. Hlavně máme fantastické spolky, bez kterých si organizaci této akce vůbec nedovedu představit,“ řekl starosta Jan Jílek.

Podle něj již akce dosáhla pomyslného vrcholu. „Teď je na nás, abychom tu laťku udrželi co nejdéle. Máme skvělé ohlasy, lidé jsou velmi spokojení, je pro nás velká výzva pořádat Selské slavnosti dál. Nicméně mám malou obavu o to, abychom ty stánky na náves příště dostali, protože tu máme strašáka EET. To může řemeslnou výrobu trochu srazit a řemeslníci nebudou chtít na takové akce jezdit,“ dodal Jan Jílek.

Mezi spolky, bez kterých by se příprava Selských slavností neobešla, patří holašovičtí dobrovolní hasiči, jimž velí Stanislav Bauer. Ten však v sobotu místo toho, aby oheň hasil, do kamen přikládal. „U staré hasičárny provozujeme stánek s občerstvením, tak se musíme starat o všechno,“ vysvětlil.

Už několik let moderuje slavnosti Luboš Voráček, kterého znáte také z vysílání Českého rozhlasu České Budějovice. Pamatuje si tedy, jak se akce postupně proměňovala. „Změnil se nejen žánr muziky, která se neustále posouvá, pořadatelé pořád zkouší něco nového, ale pamatuji ještě, když tu bylo jen jedno pódium. Teď máme dvě podia naproti sobě, takže ten program navazuje. Opravdu tu není chvilka klidu a já přebíhám z jednoho pódia na druhé,“ popsal.

Své zboží na holašovické návsi nabízí stovky řemeslníků. Z Moravské Třebové přijela například Anna Štarhová, která se s manželem věnuje výrobě nožů. „U nás je továrna na výrobu nerez příborů, kde jsme s manželem pracovali přes dvacet let a získali jsme praxi. Pak manžel začal jako hobby vyrábět nože a naučil mě to taky. Teď děláme nože pro řezníky, kuchaře, rybáře, cukráře i na zakázku,“ řekla.

Další řemeslníci dorazili nejen z různých koutů Čech, ale i ze Slovenska, Polska, Rakouska a z Maďarska. Mnoho z nich lidé mohli sledovat přímo v akci. U stánků totiž své dovednosti předváděli a před očima návštěvníků tvořili další výrobky.

Selské slavnosti v Holašovicích se uskutečnily už podvacáté. Na jarmarku nabídly své výrobky stovky řemeslníků
Selské slavnosti v Holašovicích se uskutečnily už podvacáté. Na jarmarku nabídly své výrobky stovky řemeslníků
Selské slavnosti v Holašovicích se uskutečnily už podvacáté. Na snímku starosta Jan Jílek v přímém přenosu Českého rozhlasu České Budějovice
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka