Martina Adlerová: Vůně léta

8. červenec 2024

Že má léto svou vlastní vůni, ví asi každý. Ale pro každého je ta vůně něco trochu jiného.

Pro někoho je to levandulové políčko a pro jiného kytice lučního kvítí. Pro někoho čerstvě upečená pizza a pro jiného buřty, pečené nad ohněm. Pro cestovatele to nejspíš bude vůně dálek a pro zapřisáhlého chalupáře vůně čerstvě posečené trávy. 

Mnoho dětí považuje za vůni léta zralý meloun, možná ještě v kombinaci s jahodovou zmrzlinou a cukrovou vatou. 

Jiná je vůně léta pro lidi, a jiná pro zvířata. Pro naše kočky je léto spojeno s vyhřátým senem, ve kterém se mohou dosyta vyválet. A pro naše psy to nejspíš znamená bahenní zápach venkovských rybníků, kam mají v létě dovoleno skákat. 

A já mám vůni léta spojenou s cigaretovým kouřem.

Vím, zní to divně, ale v dětství jsem hodně času trávila na maloměstském koupališti a tam se ještě v té době mohlo normálně kouřit. A hodně dospělých si tam také pravidelně zapálilo. Jelikož pocházím z nekuřácké rodiny, setkala jsem se s cigaretovým pachem právě jenom tam.  

Čichové vjemy se nedají vymazat. Takže doteď, když mě někde nečekaně ovane cigaretový dým, cítím zášleh letního dusna, chlorovanou vodu a v pozadí křik hrajících si dětí. Zcela proti všem zásadám: první dotek cigaretového kouře vnímám jako prázdninovou pohodu. Hned je mi fajn.

No, a pak věřte tomu, že kouření škodí zdraví…

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Slova vyňatá

    Slova vyňatá. Kdo by je neznal. Dnes se jim říká vyjmenovaná, a seznámil se s nimi úplně každý, kdo prošel základní školou. A leckoho dokážou pěkně potrápit.

  • Martina Adlerová: Moje předsíň

    V poslední době hodně myslím na svou předsíň. Je samozřejmě virtuální, silně idealizovaná a s největší pravděpodobností nikdy nevznikne, ale její vizualizace vypadá takto:

  • Martina Adlerová: Kočka v podpaží

    Moje kolegyně Olga má zelené oči. Pracujeme spolu už rok, a všimla jsem si teprve nedávno. A jako se psi podobají svým majitelům, nebo naopak, je to tak zřejmě i u koček.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.