Martina Adlerová: Matka kuchařka

20. září 2023

Vyrostla jsem na domácí stravě a svým dětem jsem chtěla dopřát totéž. Jenže ouha: neumím vařit. I když se fakt snažím. Většinou místo takzvaného pokrmu připravím takzvaný recept, který se ve finále nedá pozřít.

Po mnoha kuchařských nezdarech metodou pokus-omyl se uchyluji ke lsti a vařím takzvané suroviny. Nebo přílohy. Například brambory, těstoviny nebo rýži. K tomu už se dá otevřít konzerva nebo třeba přidat kečup. Kdo má větší hlad, může si ohřát párek, nebo finální produkt ještě posypat sýrem. Takhle jsem třeba vymyslela vařenou rýži, smíchanou s kukuřicí a posypanou kari kořením. To už je skoro jídlo, ne?

A v krizové situaci je vždycky možné vrátit se k osvědčené klasice a namazat si chleba.

„K nedělnímu obědu?“ táže se můj manžel nevěřícně a pospíchá k plotně.

Můžu hovořit o štěstí, mám chlapa kuchaře, takže jsem za vodou. A naše děti taky. Já jen tak přicmrndávám, čistím, krájím, míchám.

A myju nádobí, samozřejmě. Jako myčka a uklízečka jsem k nezaplacení.

Kuchařka už ze mě nebude.

Ale i tak jsem si od našich dětí zasloužila diplom za kuchařské umění. Já jediná z celé rodiny.

Nevěříte?

Naše děti vyrostly díky svému tátovi na domácí stravě.

Ale jen já jsem od nich v minulosti obdržela čestné uznání s tímto nápisem: „Pro mamku za to, že tak dobře vaří různá jídla, jako je sýr.“ Pak jim to asi přišlo málo a připsaly pod to: „a různá jiná jídla.“

A mají pravdu: kam se hrabe Pohlreich, Hruška nebo Gordon Ramsey. V oblasti různých jiných jídel jsem Masterchef.

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Škola hrou

    Tak nám zase začala škola. Už se těším, kolikrát letos zase uslyším ono zprofanované „škola hrou“, používané jako zaklínadlo nebo mantra. 

  • Martina Adlerová: Mimozemšťani

    Máte rádi filmy z kategorie sci-fi? A líbí se vám myšlenka, že nejsme ve vesmíru sami? Samozřejmě: O tom, jestli existují mimozemské bytosti, se můžeme jenom dohadovat.

  • Martina Adlerová: Cheat Day

    Nedávno jsem zjistila, že vyznavači kulturistiky (nebo jak se dnes říká: bodybuildingu) mají ve svém sportovním programu zařazené cosi, čemu říkají „podváděcí den“.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.