Martina Adlerová: Matka kuchařka

20. září 2023

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační foto | Foto: Becca Tapert, Unsplash, Licence Unsplash, ©

Martina Adlerová: Matka kuchařka

Vyrostla jsem na domácí stravě a svým dětem jsem chtěla dopřát totéž. Jenže ouha: neumím vařit. I když se fakt snažím. Většinou místo takzvaného pokrmu připravím takzvaný recept, který se ve finále nedá pozřít.

Po mnoha kuchařských nezdarech metodou pokus-omyl se uchyluji ke lsti a vařím takzvané suroviny. Nebo přílohy. Například brambory, těstoviny nebo rýži. K tomu už se dá otevřít konzerva nebo třeba přidat kečup. Kdo má větší hlad, může si ohřát párek, nebo finální produkt ještě posypat sýrem. Takhle jsem třeba vymyslela vařenou rýži, smíchanou s kukuřicí a posypanou kari kořením. To už je skoro jídlo, ne?

A v krizové situaci je vždycky možné vrátit se k osvědčené klasice a namazat si chleba.

„K nedělnímu obědu?“ táže se můj manžel nevěřícně a pospíchá k plotně.

Můžu hovořit o štěstí, mám chlapa kuchaře, takže jsem za vodou. A naše děti taky. Já jen tak přicmrndávám, čistím, krájím, míchám.

A myju nádobí, samozřejmě. Jako myčka a uklízečka jsem k nezaplacení.

Kuchařka už ze mě nebude.

Ale i tak jsem si od našich dětí zasloužila diplom za kuchařské umění. Já jediná z celé rodiny.

Nevěříte?

Naše děti vyrostly díky svému tátovi na domácí stravě.

Ale jen já jsem od nich v minulosti obdržela čestné uznání s tímto nápisem: „Pro mamku za to, že tak dobře vaří různá jídla, jako je sýr.“ Pak jim to asi přišlo málo a připsaly pod to: „a různá jiná jídla.“

A mají pravdu: kam se hrabe Pohlreich, Hruška nebo Gordon Ramsey. V oblasti různých jiných jídel jsem Masterchef.

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.