Martina Adlerová: Škola hrou

14. září 2023

Tak nám zase začala škola. Už se těším, kolikrát letos zase uslyším ono zprofanované „škola hrou“, používané jako zaklínadlo nebo mantra. 

Jako si lidé běžně pletou kynologii s gynekologií, astrologii s astronomií a pojem s průjmem, mýlí se i v tom, že Jan Ámos Komenský prosazoval školu hrou jako zábavu a rozptýlení kdykoliv v průběhu vyučovacího procesu.

Nikoliv, jeho dílo Schola ludus (tedy volně přeloženo Škola hrou) bylo v podstatě souborem divadelních her, určených k procvičování latiny.

Samozřejmě, že dobrý učitel ovládá spoustu způsobů, jak zpestřit dětem výuku. Ale rozhodně mezi ně nepatří jízda na skateboardu po školních chodbách nebo Minecraft v hodině češtiny.

Dnes je zvykem, že se rodiče odvolávají na nestora českého školství i v případě, že se jejich potomci odmítají podřídit jakékoliv autoritě. Vždyť Komenský přece říkal „škola hrou“, přesvědčují vás, kdykoliv se synek či dcerka proviní natolik, že je třeba povolat do školy zákonné zástupce nebo nedejbože Policii ČR.

To by se Jan Ámos musel v hrobě obrátit!

A určitě nikdo z nás nechce, aby nám tady jeden z našich největších myslitelů fungoval jako výkonný větrák.

A tak nezbývá než uvést hned na začátku školního roku v život další jeho myšlenku: Škola bez kázně jako mlýn bez vody.

A v některých případech možná ještě lépe:

Škoda každé rány, která padne vedle.

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Mimozemšťani

    Máte rádi filmy z kategorie sci-fi? A líbí se vám myšlenka, že nejsme ve vesmíru sami? Samozřejmě: O tom, jestli existují mimozemské bytosti, se můžeme jenom dohadovat.

  • Martina Adlerová: Cheat Day

    Nedávno jsem zjistila, že vyznavači kulturistiky (nebo jak se dnes říká: bodybuildingu) mají ve svém sportovním programu zařazené cosi, čemu říkají „podváděcí den“.

  • Martina Adlerová: Jedlý hmyz

    „Nedovol svým dětem zabíjet hmyz, tím začíná vraždění lidí.“ Tohle prý řekl Pythagoras, řecký filozof, matematik, astronom a dle wikipedie dokonce i kněz.