Martina Adlerová: Mimozemšťani

16. srpen 2023

Máte rádi filmy z kategorie sci-fi? A líbí se vám myšlenka, že nejsme ve vesmíru sami? Samozřejmě: O tom, jestli existují mimozemské bytosti, se můžeme jenom dohadovat. A o jejich potenciálním vzhledu jakbysmet.

Ale: Odkud vlastně pocházejí naše vize o tom, jak vypadá mimozemšťan?

Obvyklá a ustálená představa zahrnuje vytáhlé postavy s vypouklou hlavou, která se podobá teflonové pánvičce na smažení lívanců. Všichni známe zelené mužíčky s tykadélky. A slavný E.T. vypadá jako ustarané svraštělé batole.

V některých případech nám naše představivost nabídne vraždicí monstrum s přídavnou vystřelovací hlavou a s kyselinou místo krve. Případně dlouhoprstou obludu s očima jako masařka. Hmmm…

Myslím, že z naší představy mimozemšťana by se EMZÁCI museli za břicha popadat. Pokud tedy něco takového jako břicho vůbec mají.

Předpokládám, že na Oddělení pro styk s mimozemšťany mají kinosál, kde se obyvatelům jiných planet promítají naše filmy o UFO. Ze sálu se určitě co chvíli ozývají výbuchy mimozemského smíchu. Mají z nás prostě srandu. 

Svým dětem říkají: „Koukej pořádně jíst, nebo budeš vypadat jako Pozemšťan. S malým mozkem a velikou hubou.“

Ale možná, že je všechno úplně jinak. Jsou tady, mezi námi.

Pokud tady zítra nebudu, byla jsem předvolána na mezigalaktický kongres, abych se zpovídala z účasti na porušení nejvyššího meziplanetárního utajení. O průběhu vyšetřování podám našim posluchačům zevrubnou zprávu.

Pokud se tedy vrátím.

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Cheat Day

    Nedávno jsem zjistila, že vyznavači kulturistiky (nebo jak se dnes říká: bodybuildingu) mají ve svém sportovním programu zařazené cosi, čemu říkají „podváděcí den“.

  • Martina Adlerová: Jedlý hmyz

    „Nedovol svým dětem zabíjet hmyz, tím začíná vraždění lidí.“ Tohle prý řekl Pythagoras, řecký filozof, matematik, astronom a dle wikipedie dokonce i kněz.

  • Martina Adlerová: Fenomén prádelny

    Nedávno mi padl do oka inzerát na seznamovací večírky: „Nemáte si s kým povídat? Přijďte mezi nás!“ Napadlo mě slogan upravit. „Nemáte si s kým povídat? Jděte do prádelny!“

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.