Kuchař Martin Svatek se po letech vrátil do Mladé Vožice, jeho úspěchy tu připomíná výstava

30. říjen 2019 10:50

Zpátky doma ve Vožici. Tak zní podtitul nové výstavy v Památníku Mladovožicka, která představuje místního rodáka, člena národního týmu kuchařů a cukrářů Martina Svatka.

Návštěvníci na výstavě uvidí nejen medaile ze světových kuchařských soutěží, ale i fotografie z dětství nebo z vojny. Nechybí ani společné momentky s kuchařskými velikány světa.

Na vernisáž do Mladé Vožice dorazil i herec a zpěvák Ondřej Gregor Brzobohatý, který působí jako ambasador českého národního týmu kuchařů a cukrářů. „Skladatelé a kuchaři se mají velmi rádi, protože v obou těch profesích tvoříme něco, co ve finále skončí u konzumenta, a je jenom na nás, jestli mu po tom bude špatně, nebo jestli ho to oblaží,“ řekl.

Šéfkuchař Martin Svatek se do Mladé Vožice pomyslně vrací po desítkách let. „Dneska jsem tady zavzpomínal na období od chvíle, kdy jsem z Mladé Vožice profesně utekl, až do těch 46 let, kdy jsem se zastavil. Je tady moje kuchařská kariéra, ohlédnutí za tím, co mě těšilo a malinko i proslavilo,“ popsal.

Čtěte také

Vedle fotografií, které dokumentují dětství a mládí Martina Svatka, je k vidění třeba jeho snímek s francouzským hercem Pierrem Richardem. „My jsme loni vařili s národním týmem na galavečeru jeho nadace a prostě jsem se s ním musel vyfotit,“ komentoval.

Šéfkuchař ukazuje také celou řadu svých diplomů a medailí. „Největším úspěchem je pro mě šesté místo ze světového poháru v Lucemburku. Samozřejmě když jsme vyhráli v Singapuru, bylo to fajn, ale považuji si nejvíce toho šestého místa a zlaté medaile za teplou a studenou kuchyni, to je pro mě a náš tým asi nejvíc,“ dodal.

Výstavu nazvanou Šéfkuchař Martin Svatek – Zpátky doma ve Vožici můžete v Památníku Mladovožicka navštívit do 15. listopadu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související