Uvařili 110 perfektních porcí tříchodového menu. Čeští kuchaři ovládli světový pohár

13. prosinec 2018 14:13

Národní tým kuchařů a cukrářů slaví další velký úspěch. Na prestižní mezinárodní soutěži v Lucemburku vybojoval zlato za teplou kuchyni a stříbro za studenou kuchyni.

Českou republiku na světovém poháru reprezentoval i táborský šéfkuchař Martin Svatek, podle kterého soutěžní menu tvořily z části pokrmy vyzkoušené na jarním světovém šampionátu v Singapuru.

„Menu jsme malinko pozměnili s ohledem na to, co nám řekli komisaři v Singapuru. Předkrm měl být z ryb, tak jsme se drželi humrové omáčky, halibuta a mušlí svatého Jakuba. Hlavní chod má být vždycky maso, tak jsme akorát změnili telecí za hovězí a místo omáčky z husích jater jsme použili liškovou a zařadili jsme škubánky s květákovým pyré. Dezert byl zase plný čokolády a ovoce,“ popsal.

Česká reprezentace slavila úspěch v konkurenci třiceti nejlepších kuchařských týmů světa. Jejich úkolem bylo v šesti lidech během pěti hodin uvařit 110 porcí.

Velmi důležitá je samozřejmě volba kvalitních surovin. „Firma nám vystařila maso, nechali jsme si ho vyloženě připravit, dva měsíce nám zrálo. Pak jsme udělali takový všeobecně oblíbený dušený krk na víně a z toho byla fajnová omáčka,“ prozradil Martin Svatek.

Zdeněk Pohlreich: Ano, šéfe! nemá scénář. Že mi jídlo nechutná, obvykle nemusím předstírat

Zdeněk Pohlreich

Dobré jídlo a pití slibuje Beko Fresh Festival, který se uskuteční 9. a 10. června na výstavišti v Českých Budějovicích. Návštěvníci budou moci degustovat menu restaurací, nakoupit si delikatesy a užít si program na čtyřech pódiích. Jedním z hostů bude Zdeněk Pohlreich.

Komisaři na soutěži hodnotí nejen vzhled a chuť pokrmů. „Velmi pozorně sledují celý proces přípravy. Chodí mezi námi, dívají se do košů a do ledniček, sledují, jak vaříme, jak koordinujeme činnost. Kuchyně jsou pro všechny týmy identické, všichni máme stejný počet sporáků. Můžeme si vzít libovolný počet drobných hrnců, protože každý recept je jiný, ale mohli jsme mít jenom šest spotřebičů do elektriky,“ řekl kuchař.

Světový pohár v Lucemburku se odehrává jednou za čtyři roky v rámci velkého gastronomického festivalu, na který přichází desetitisíce lidí. Soutěžní kuchyně jsou otevřené a ke každé patří i restaurace, kde mohou lidé ochutnat, co národní týmy uvařily.

„My to menu normálně prodáváme a komisaři si objednají tajně třeba první porci, třicátou, padesátou. Sledují, jestli je to dostatečně teplé, jestli jsme to nakrájeli stejně jako předtím a podobně,“ dodává Martin Svatek.

Dvě medaile ze světového poháru jsou mimořádným úspěchem. Teď už Martin Svatek společně se svými kolegy z národního týmu kuchařů a cukrářů přemýšlí, jaké menu sestaví pro olympiádu, která se uskuteční v roce 2020 v německém Stuttgartu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související