Krumlov chce lépe využívat moderní technologie, uvažuje i o takzvané kartě hosta

2. březen 2019 13:53

Moderní elektronické služby pro veřejnost i efektivnější správu města má přinést digitální strategie Českého Krumlova. Radnice chce oslovit experty, kteří mají turisty hojně navštěvované město posunout k lepšímu využívání moderních technologií.

To vše by se podle vedení města mělo projevit například při tvorbě nového parkovacího systému, nebo v zavedení takzvané karty hosta.

„Jestli teď třeba Českokrumlovský rozvojový fond přemýšlí o modernizaci parkovacího systému nebo novém kamerovém systému, tak potřebujeme, aby se ty věci dělaly tak, aby už byly kompatibilní s budoucími záměry města,“ vysvětluje místostarosta Josef Hermann jeden z hlavních důvodů, proč si město nechalo zpracovat digitální strategii.

Klíčový dokument schválilo 15 z 21 zastupitelů. „To, co nás v nejbližší době čeká, je začít vůbec pracovat v nějakém užším týmu odborníků. Skutečně to nemůžeme dělat my politici, musí to dělat lidé zdatní v oboru a my je musíme nějakým způsobem hledat. Druhým krokem je, že si budeme vytipovávat věci, které nás trápí,“ dodává Josef Hermann.

Návštěvnost hradu a zámku v Českém Krumlově je na samé hranici únosnosti

Turisté v Českém Krumlově

Teploty kolem 30 stupňů a prostranství zcela zaplněná turisty – tak to teď vypadá na Státním hradu a zámku v Českém Krumlově. Návštěvnost dlouhodobě nejoblíbenější jihočeské památky se v polovině hlavní sezóny blíží až k samotné hranici únosnosti.

Problematický je hlavně cestovní ruch a doprava. Město uvažuje například o zavedení takzvané karty hosta, která se podle Josefa Hermanna osvědčila v západních zemích.

„Ta karta v sobě obsahuje mnoho služeb, slevové programy, umožní třeba využívat MHD, mohou tam být hotelové služby, návštěvy restaurací. Na Západě fungují tak, že si klient koupí kartu hosta a s ní čerpá různé produkty s různými slevami. Dnes je to ve světě velmi poptávaná záležitost,“ popisuje.

Radnice by se chtěla inspirovat v Písku. Město na břehu řeky Otavy totiž přeměnu na Smart City neboli chytré město zahájilo před třemi lety a v tomto ohledu patří mezi celorepublikové průkopníky.

Spustit audio

Související