Do centra Českého Krumlova se řidiči dostanou už jen s povolenkou

2. říjen 2018 09:10

Českokrumlovská radnice omezila dopravu v pěší zóně v centru města. Do historických ulic mohou vjet nyní jen řidiči se zvláštní povolenkou. Žádosti o ni se přijímají od úterý 2. října.

Nové omezení se dotkne prakticky všech řidičů, nejméně držitelů průkazů ZTP a jejich průvodců, opravářů havárií, záchranářů nebo hasičů. Ti mohou do pěší zóny vjíždět bez omezení, zdarma a bez vyřízené povolenky.

Vjezd kdykoliv a zdarma budou mít také lidé, kteří mají v centru trvalé bydliště, a jejich rodinní příslušníci, jako jsou děti nebo partneři. Pro vjezd si ale povolenku vyřídit musí.

Povolenky vydává od úterý 2. října městská policie. Žadatelé dostanou barevnou papírovou kartičku. Město do budoucna připravuje automatizovaný systém s výsuvnými sloupky, který umožní regulovat průjezd pěší zónou, ale zatím si řidiči i strážníci musí vystačit s kartičkami.

Povolenky jsou barevně odlišené. Rezidenti dostanou zelené karty, s nimiž mají vjezd zdarma v kteroukoliv denní nebo noční dobu.

Zdarma dostanou kartu i abonenti, tedy například majitelé hotelů nebo restaurací. Modrá karta jim ale omezí vjezd do pěší zóny na čas mezi 16. hodinou a 10. hodinou druhého dne.

Český Krumlov rozšířil zákaz pouliční produkce

03554619.jpeg

Pouliční umělci budou muset v Českém Krumlově znovu omezit svou produkci. Zastupitelé schválili novelu vyhlášky z února letošního roku, která takzvaný busking reguluje.

Modrou kartu dostanou také auta zapsaná v evidenci vozidel taxi. Za neomezený vjezd zaplatí dva tisíce korun měsíčně.

Radnice bude vydávat i jednorázové karty k vjezdu do pěší zóny za 100 korun na den, a to například pro doručovatele zásilek, řemeslníky a opraváře nebo ubytované turisty.

Město o omezení dopravy v centru mluvilo už na jaře, ale zavedlo ho až teď. Reagovalo tak na připomínky obyvatel centra i podnikatelů, kterým se nelíbila změna pravidel před začátkem turistické sezony. Radnice proto začátek platnosti dopravního omezení posunula až na podzim, kdy mají řidiči větší klid si na novinku zvyknout.

V prvních týdnech bude městská policie benevolentní a bude řidiče upozorňovat na nutnost mít pro vjezd povolenku. Strážníci budou také monitorovat, jak systém funguje.

Spustit audio

Související