Když se Josef Mašín oženil, říkal, že chce pět synů, protože k obsluze jednoho děla je potřeba pět mužů, vypráví historička

30. červen 2023

České Budějovice mají novou pamětní desku. Připomíná generála Josefa Mašína a je umístěna na zdi bývalých Žižkových kasáren, kde před sto lety sloužil. Ve čtvrtek 29. června ji odhalila historička Gabriela Havlůjová.

30. června 1942 byl v pražské střelnici v Kobylisích popraven generál Josef Mašín, jeden z takzvaných Tří králů, tedy odbojové skupiny, kterou tvořil společně s podplukovníkem Josefem Balabánem a štábním kapitánem Václavem Morávkem.

O 21 let dříve ale jeho životní cesta vypadala jinak, daleko nadějněji a slibněji. Po bitvách u Zborova, Bachmače a po bojích s bolševickými jednotkami na Transsibiřské magistrále se Josef Mašín vrátil domů do Československa a začal sloužit u dělostřelectva v Českých Budějovicích.

Čtěte také

Josef Mašín sloužil v jižních Čechách ještě i v Jindřichově Hradci. V září 1927 byl přemístěn k dělostřeleckému pluku, kde působil až do konce července 1928 jako velitel školy pro výchovu záložních důstojníků lehkého dělostřelectva.

U dělostřelců se mu zjevně opravdu zalíbilo. „Když se oženil, říkal, že chce mít pět synů, protože k obsluze jednoho děla je zapotřebí pět mužů,“ připomíná jednu skutečnou příhodu historička Gabriela Havlůjová.

Podle náměstka českobudějovické primátorky Tomáše Bouzka splácí město pamětní deskou dluh vůči hrdinovi, který byl s Budějovicemi spojen několikaletou vojenskou službou.

Autorem desky je akademický sochař a restaurátor Lukáš Hosnedl. K vidění je u vchodu do budovy bývalých Žižkových kasáren směrem od autobusového nádraží.

Spustit audio

Související