Každý druhý den zemře dítě na následky úrazu. Pozor na brusle, trampolíny i stromy

29. červen 2015

Úraz je nejčastější příčinou dětských úmrtí v Čechách. Ročně takto přijde o život asi 250 tisíc dětí. A každé páté dítě v republice se každým rokem zraní tak, že jeho úraz potřebuje lékařskou péči. Nejčastěji jde o úrazy dopravní, další vysoké procento jich vznikne ve škole, necelá třetina pak v domácnosti.

Nejrizikovějším obdobím je počátek kalendářního roku, kdy si děti užívají zimních radovánek, dále počátek školního roku, což zřejmě souvisí s nástupem do kroužků, sportovních oddílů, změnou pohybových aktivit z letních odpočinkových na větší zátěž. Nicméně i léto přináší svá úskalí.

Jak vypadají sezónní úrazy o prázdninách? Na to v pořadu Zdravíčko odpověděl šéf dětské traumatologie při Oddělení úrazové a plastické chirurgie českobudějovické nemocnice Petr Toufar: „Vedle dopravních nehod jsou dnes velmi časté pády z kolečkových bruslí a úrazy na dětských trampolínách.“

Podle Petra Toufara jde nejčastěji o úrazy v oblasti zápěstí. „Komplikované jsou zlomeniny v oblasti lokte, kde je například u malého dítěte velká část tvořena chrupavkou a na rentgenu je tedy zlomenina špatně viditelná. Je třeba vědět, co hledat. I proto je dětská traumatologie jiná než ta pro dospělé. Na druhou stranu u dětí je velká výhoda, že se hojí rychle a jejich vyvíjející se tělo umí dotvořit, narovnat a uzpůsobit kosti v průběhu hojení. Ale loket je specifický v tom, že může nastat i přerušení tepny, nervů, a tak se můžeme dočkat i relativně vážných následků,“ uvedl.

Lékaři z českobudějovického traumacentra v létě také velmi často ošetřují následky pádů z ovocných stromů a další úrazy související se zahrádkařením a údržbou domů, chat a chalup. „Třešně mají křehké větve, a ty se pod lidmi lámou. Dále lidé padají ze štaflí a žebříků – výsledkem jsou i úrazy páteře,“ popisuje Petr Toufar.

Stále časté a velmi vážné jsou úrazy ze skoků do neznámé vody. Ty mnohdy znamenají porušení míchy v oblasti krční páteře a celoživotní následky v podobě ochrnutí celého těla. Lékaři se setkávají i s úrazy souvisejícími s pohybem v okolí silné sekačky na trávu, křovinořezu, motorové pily. „Jeden z nejtěžších dětských úrazů, jaký jsem se za svou kariéru řešil, byl pád malého chlapce pod sekací zahradní traktůrek,“ vzpomíná Petr Toufar.

Čtěte také

Traumatolog upozorňuje, že odpovědnost vždy nesou dospělí. „Jako člověk pocházející z Třeboňska často potkávám na hlavním silničním tahu rodinky s dětmi na kolech a říkávám si, že by rodiče měli odpovědněji volit trasy a zvažovat, jaké dávky na děti naložit.“

Zásady první pomoci se postupem času zjednodušují. Na prvním místě je podle lékaře nezpanikařit a seskupit kolem sebe rozumný počet lidí, kteří mohou spolupracovat. „U zraněného dospělého platí, že nejprve voláme 155, teprve potom zahajujeme resuscitaci, u dítěte je to obráceně. Je zásadní nejprve začít s oživovacími pokusy, teprve poté volat záchrannou službu. Jde nám o obnovení oběhu a dechu. V současné době se doporučuje soustředit se na masáž srdce, zjistilo se, že je-li dostatečná, dochází i k rozumné výměně dýchacích plynů,“ uvádí Petr Toufar.

Co se týče zástavy tepenného krvácení, je dnes už podle něj velkou chybou nasazovat škrtidlo. Málokdo ho totiž umí účinně použít tak, aby ještě více neublížil. „Takže suchý ručník, vtlačit do rány, mačkat a transportovat pacienta do nemocnice. Případné oddělené části končetin přivézt s sebou, ledovat není třeba.“

Spustit audio

Související