Dítě na kolečkových bruslích přilbu mít nemusí, ale policisté ji doporučují. Nechat doma by naopak mělo sluchátka

5. květen 2021

Na besedách s malými dětmi zjišťuje, že rodiče je často nepoutají v autě. „Je to jenom kousek,“ říkají dětem, když přejíždějí třeba od domova do obchodu. Jihočeská policejní mluvčí Štěpánka Schwartzová ale varuje, že i na krátkém úseku cesty se může cokoli stát.

Náraz v padesátikilometrové rychlosti je pro nepřipoutané dítě stejný jako pád ze třetího patra. Následky bývají fatální.

„Bohužel zaznamenáváme úmrtí při dopravních nehodách, kde děti figurují jako spolujezdci, a dále dopravní nehody, při kterých děti figurují jako chodci nebo cyklisté. Děti se nepohybují jenom na kolech, ale také na koloběžkách, skateboardech, kolečkových bruslích a mnohdy vůbec nemají základní informace o tom, jaká platí pravidla,“ zdůrazňuje Štěpánka Schwartzová.

Dítě na skateboardu nebo in-line bruslích je podle zákona chodcem, na koloběžce je ale už cyklistou. „To znamená, že pro pohyb na kolečkových bruslích neplatí povinnost mít helmu, ale na jízdním kole a koloběžce je povinná do 18 let,“ připomíná policejní mluvčí.

Čtěte také

Pokud dítě na kolečkových bruslích nemá přilbu, zákon neporušuje, ale policisté ji vždy s ohledem na bezpečnost doporučují. „K tomu by děti měly mít i chrániče a zároveň připomínáme, že by neměly používat sluchátka, pak ztrácí pozornost a neví, co se kolem nich děje. Platí to nejen na silnici, ale i na cyklostezkách,“ říká Štěpánka Schwartzová.

Stejná doporučení by si podle ní měli vzít k srdci i rodiče, kteří dítě doprovázejí. „Pokud si rodič helmu nevezme, dává samozřejmě špatný příklad. Když rodiče nedodržují pravidla bezpečného provozu, nebudou je respektovat ani děti,“ dodává.

Rozhovor s krajskou policejní mluvčí Štěpánkou Schwartzovou o bezpečnosti na jihočeských silnicích i mimo ně si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související