Jiří Březina starší: Dámská kabelka očima muže

7. září 2022

Dámská kabelka je předmět tajemných vlastností, které začínají už rozměry. Ze všeho, co lidé nosí sebou, neznám jiný předmět, který by se vyskytoval v tolika různých velikostech.

Kabelka se dá říkat čemukoli od takzvaného psaníčka, které s bídou pojme autobusovou jízdenku, po objemné vaky, které by snadno posloužily jako listonošská brašna, kdyby ještě nějací listonoši s brašnou chodili. Srovnejte si to třeba s aktovkami, všechny jsou skoro stejné.

Rozpětí velikostí ovšem bledne před rozpětím cen. Hlavně horní hranice je zajímavá. Zapomeňte na desetitisíce, jsme v řádu milionů, a ne korun, ale dolarů. To jsou samozřejmě nesmyslné peníze za jakékoli zavazadlo, byť pro něj položil život urostlý krokodýl.

Však tyhle peníze neplatíte za to zavazadlo, ale za dojem. A i když kabelky za milion jsou samozřejmě ojedinělým výstřelkem filmových hvězd a zkorumpovaných úřednic, i za ty běžné zaplatíte o dost víc, než by odpovídalo pracnosti a spotřebě materiálu ve srovnání, dejme tomu, s řemeslnickou brašnou.

Pokud jde o obsah kabelek, k jeho charakteristice mi bohužel chybí informace. Občas je sice možné zahlédnout předměty dovnitř vkládané nebo z kabelky vytahované, ale vlastní obsah nám mužům zůstává zahalen tajemstvím.

Viděl jsem z kabelky vyndávat kapesník, svačinu, objemný nákup i šroubovák. Nejspíš se tam dají nosit i klíče, podle mých pozorování je ale prakticky nemožné je tam nalézt. Z detektivek pak víme, že k obsahu dámské kabelky může patřit i malá stříbrná pistole s perleťovou rukojetí. Jiné rukojeti se do kabelky nehodí.

V zájmu rovnoprávnosti se sluší zmínit i kabelky pánské. O eleganci se u nich mluvit nedá, většinou připomínají nafouknutý penál na provázku. Jsou snad vhodné pro účetní, revizory a jiné pečlivé muže pevných návyků. Jinak jsou dobré jen k tomu, aby je nositel někde zapomněl. Proto je žádný normální muž nenosí.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.