Jiří Březina starší: Boty přes internet

3. únor 2022

Když jsem doma prohlásil, že si koupím boty na e-shopu, moje žena na to neřekla nic. Jen se podívala ke stropu takovým způsobem, který jasně naznačoval, co si o tom myslí.

Jenže mě tlačil čas. Do starých bot mi teklo a všechny návštěvy prodejen dopadly stejně. Ode dveří ty obchody zdánlivě nabízely všechnu obuv světa, ale když vypadly špatné velikosti, řvavé barvy, nesmyslně předražené novinky a výprodejové modely zřejmě navržené pro úplně jiný živočišný druh, skončil jsem vždycky u jediného páru. A jeho kandidaturu zrušila testovací procházka mezi regály.

Takže vzhůru na internet. Abych snížil riziko, vybral jsem boty stejného výrobce, které jsem už měl, a ve stejné velikosti. Kdyby to po těch letech šlo, byl bych si objednal úplně stejné boty. Nešlo. Klikl jsem tedy na model co nejpodobnější a napjatě čekal.

Boty přišly brzy a seděly mi dokonale. Hrdě jsem si v nich vykračoval po obýváku, aby bylo jasné, jak jdu s dobou. Za chvíli jsem ale zpozorněl. Ano, pravá bota při každém kroku nahlas mlaskla. Chodil jsem stylem dup – mlask, dup – mlask.

S mírným klením jsem poslal boty zpátky, čímž jsem si je zdražil o stovku. Nový pár přišel rychle a po obutí jsem zaznamenal pokrok. Tentokrát už mlaskaly obě.

Další reklamace a další stokoruna za odeslání. Prodejce mě politoval a využil situaci k nabídce lepšího modelu. Lepší být musel, protože stál o polovinu víc.

Když třetí boty přišly, zjistil jsem, že opravdu nemlaskají. Zato nemilosrdně dřely moje kotníky. Kdyby nebyly vyrobené ve Vietnamu, mohlo to být klidně Španělsko.

Další pokusy jsem vzdal. Poslal jsem ten mučicí nástroj zpátky – třetí stovka pryč – a potom čistě ze zoufalství zašel do poslední prodejny, kde jsem předtím nebyl. A stal se zázrak, čekaly tam na mě přesně takové boty, které jsem chtěl. A ještě k tomu ve slevě.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.