Jihočeská ČSSD se nebrání koalici s ODS. Cení si toho, že proti jiným krajům získala v jižních Čechách nadprůměrný výsledek, tedy necelých devět procent hlasů

3. říjen 2020

Ivana Stráská z ČSSD jako dosavadní hejtmanka Jihočeského kraje končí své čtyřleté období. Výsledek voleb se podle jejích slov dal očekávat. Kraj byl podle ní vždy úspěšný hlavně kvůli navazování a neboření práce předešlých politiků. To by měl nový hejtman respektovat, myslí si Ivana Stráská.

Podle slov dosavadní jihočeské hejtmanky Ivany Stráské, která vedla kandidátku sociální demokracie, sociální demokraty zajímá z krajské agendy zdravotnictví a sociální věci. Radní už v novém volebním období být nechce. Jak řekla, zúročila se práce tří volebních období, po která se ČSSD podílela na vedení kraje.

„Ty roky jsme skutečně odpracovali, i volební kampaň. Jsem moc ráda, že náš výsledek je nad průměrem výsledku sociální demokracie v České republice. Každý by si vždycky představoval výsledek lepší, než kterého dosáhne. Já jsem neočekávala, že takhle těsně bude výsledek ANO a ODS, úspěch u ODS je opravdu překvapivý a myslím si, že se zúročila volební kampaň (ODS), která byla vedena čítankově," řekla hejtmanka.

Čtěte také

Jihočeská ODS získala 17,5 procenta, ANO lehce přes 18 procent. Ve štábu dnes zazněla slova, že zafungovalo kouzlo hejtmanky. Ta již původně kandidovat nechtěla, ale členové strany ji přemluvili.

„Nevím. Je to vždycky práce týmu. To (její kandidatura) byl spíš krok z pocitu zodpovědnosti vůči straně, za kterou jsem léta byla starostkou a náměstkyní hejtmana. A jsem ráda, že i přesto, že jsme nepřevlékali značku, protože i takové tendence byly, jsme docílili nějakého úspěchu," řekla Stráská v narážce na hnutí Změna, za něž kandidovali bývalý hejtman a bývalý člen ČSSD Jiří Zimola i další sociální demokraté, kteří stranu opustili. Změna získala necelá dvě procenta.

V nejbližších hodinách či v neděli se Stráská sejde s lídrem ODS Martinem Kubou. „Myslím si, že se nás sejde víc a pokusíme se složit smysluplnou koalici. Nebráním se žádné koalici. Je potřeba poskládat lidi, kteří jsou ochotní pracovat a nemyslí jen na benefity, které z toho plynou," řekla hejtmanka.

Dodala, že bude záležet na tom, v jaké koalici bude ČSSD schopná naplnit co nejvíc z programu. „Kdo nám nabídne ten zajímavý obor, a pro mě je to třeba zdravotnictví, sociální věci, tam budeme hledat," řekla Stráská. Radní už se ale stát nechce.

„O mně už to není. Já už uvažuju o svém odcházení," řekla 68letá hejtmanka. Poděkovala také voličům, podle ní si uvědomili význam kraje a k volbám šli, i když kvůli koronaviru asi nervóznější než jindy, míní.

autoři: Anna Vrhelová , Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související