Volební výsledek ODS opravňuje k tomu, aby žádala pozici hejtmana, míní Martin Kuba

3. říjen 2020

Na rohu Branišovské a Husovy ulice v Českých Budějovicích je hlavní sídlo Občanské demokratické strany na jihu Čech. Tady si s lídrem Martinem Kubou povídal v přímém přenosu do vysílání Českého rozhlasu České Budějovice Matěj Vodička. 

„Děkuji všem voličům, kteří přišli k volbám. Výsledek je pro nás úžasný," začíná svůj vstup Martin Kuba. Celý záznam si můžete poslechnout online.

Z volebního štábu ODS

Ve volebním štábu jihočeské ODS panovala vítězná nálada

Po sečtení 90 procent hlasů jsou občanští demokraté se ziskem 17 procent hlasů druzí za ANO, které má zatím necelých 19 procent.  Jihočeská ODS chce začít koaliční vyjednávání ještě v sobotu. Jako první osloví lidovce. ODS vyloučila spolupráci s KSČM a SPD. 

O koalici chce ODS diskutovat se všemi demokratickými stranami. Vyloučila KSČM a SPD, ty dosud ale nepřekonaly pětiprocentní hranici.

Lídr Martin Kuba ČTK řekl, že volební výsledek ODS opravňuje k tomu, aby žádala pozici hejtmana. Kubovi již někteří jiní lídři blahopřáli. Kuba před volbami členům ODS řekl, že 'nic jiného než hejtmana nebere'.

Čtěte také

„V téhle chvíli nás volební výsledek opravňuje začít o tom jednat, o složení koalice. Je to věc, která by mohla být na stole," řekl. Výsledek 17 procent považuje za velmi dobrý. Připomněl, že ODS v kraji kandidovala samostatně.

„Nestáli jsme tady jako strana, postavili jsme to na týmu jihočeských členů ODS, neschovávali jsme se za žádného předsedu," řekl Kuba. Podle něj jsou v jihočeské ODS lidé, kteří si nepůjdou sednout na placené posty jen proto, aby na nich seděli. Je rád, že volební účast (38,98 procenta) je vyšší než minule.

„Voliči se nezalekli a nezůstali doma," řekl Kuba.

Dlouholetý jihočeský hejtman Jan Zahradník ČTK řekl, že je to obrovský výsledek a z velké části zásluha Kuby. Kampaň dělala podle něj jihočeská ODS stylem, který za 30 let nezažil. „Takové nasazení jsem neviděl. Martinovi (Kubovi) patří obrovské poděkování," řekl Zahradník. Průběžné druhé místo označil za výborný výsledek. Sám dosud získal kolem 2500 preferenčních hlasů.

Čtěte také

„Zaplať pánbůh za to, protože si myslím že ten preferenční hlas je z velké části také hlas pro ODS, protože to nejsou komunální volby, kde může někdo volit stranu XY a Zahradníka, kterého si pamatuje, zakroužkuje. Jestli mě chtěl někdo volit, musel vzít kandidátku ODS," řekl Zahradník.  

Krajské volby v roce 2016 vyhrála na jihu Čech ČSSD, získala 22,55 procenta hlasů a 15 mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO 2011 s 17,67 procenta a 12 mandáty, třetí ODS, která získala 12,67 procenta hlasů a osm mandátů. Piráti před čtyřmi lety získali 3,49 procenta hlasů. Kraji vládne koalice ČSSD, PRO jižní Čechy, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL.

autoři: Matěj Vodička , Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio