Koalice bez účasti vítězného hnutí ANO, takové složení bude pravděpodobně vládnout Jihočeskému kraji příští čtyři roky

ODS, uskupení Společně pro jižní Čechy - KDU - ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí JIHOČEŠI 2012 podepsali v Českých Budějovicích závazné memorandum o další spolupráci. Detaily koaliční smlouvy chtějí ladit v nejbližších dnech.

„Teď nás čekají další konkrétní jednání o rozložení politických sil v radě, o tom, kdo bude zastávat jakou funkci a kdo si rozdělí jaké kompetence tak, aby vznikla skutečně funkční pracovitá jihočeská vláda, která bude pracovat ve prospěch Jihočeského kraje,“ řekl bezprostředně po podepsání memoranda lídr jihočeské ODS Martin Kuba, který by se měl stát novým jihočeským hejtmanem.

Čtěte také

Občanští demokraté ve volbách získali 12 zastupitelských křesel, stejně jako vítězné hnutí

Jisté v tuto chvíli je, že post prvního náměstka hejtmana obsadí lídr uskupení Společně pro jižní Čechy - KDU - ČSL a TOP 09, sedmadvacetiletý František Talíř. Vyjednávací tým za tento subjekt vedl místopředseda lidovců Jan Bartošek. Podle něj teď vzniku nové koalice nic nebrání.

„Vzhledem k tomu, jaký způsobem probíhaly dosavadní jednání, kde jsme byli schopni se se všemi tématy vypořádat, tak já si myslím, že je reálné očekvávat, že když vše dobře půjde, tak do týdne jsme schopni předložit koaliční smlouvu,“ okomentoval situaci Jan Bartošek.

Všechny čtyři subjekty mají v budoucím pětapadesátičlenném zastupitelstvu většinu 29 mandátů. Dosavadní hejtmanka a lídryně ČSSD Ivana Stráská byla po podepsání memoranda jako jediná konkrétnější v tom, kam nejspíš povedou její kroky v rámci nově vznikající koalice:

„Pro mě osobně je velmi důležité zdravotnictví a předpokládám, že právě to bude můj díl práce v zastupitelstvu,“ dodala Ivana Stráská.

Lídr hnutí JIHOČEŠI 2012 Pavel Hroch přiznal, že měl více nabídek na spolupráci. Dosavadní náměstek hejtmanky do voleb vstupoval spolu s hnutími Tábor 2020 a Občané pro Budějovice. Sám k situaci řekl:

„Hnutí ANO, STAN a Piráti nám nabídku dali, my jsme to zvažovali a po telefonických poradách jsme se rozhodli pro tuto variantu, kterou cítíme jako pevnou.“

Stejně jako v mnoha jiných krajích, i v tom Jihočeském tak zřejmě hnutí ANO skončí v opozici. Jeho lídr František Konečný řekl, že dokud zastupitelstvo nezvolí hejtmana, tak není ještě dobojováno.

Naopak krajský lídr hnutí STAN Jiří Švec vyjádřil zklamání nad tím, že středopravé subjekty, jako jsou lidovci, TOP 09 a JIHOČEŠI 2012, nepostupovali spolu se Starosty v jednáních společně, tak jak naznačovaly před volbami.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online nebo stáhněte do svých počítačů a mobilů.

Spustit audio

Související