Nepatrně lepší zisk očekával ve volbách lídr jihočeského ANO František Konečný

3. říjen 2020

Hnutí v regionu zvítězilo se ziskem 18 procent, ale jen o pár desetin porazilo druhou ODS. Konečný uvedl, že bude velmi složité vyjednávat o složení koalice.

„Jsem rád, že jsme vyhráli, ale výsledek je strašně roztodivný a neočekávaný. Bude velmi těžké to nějak složit, protože se nabízí moc variant, jak to poskládat. Čeká nás složité jednání," řekl Konečný novinářům.

Dodal, že všechny subjekty, které se do jihočeského zastupitelstva dostaly, jsou pro něj přijatelné jako možný koaliční partner.

Z volebního štábu ANO

„Nemáme žádné mantinely, začneme zvát na jednání jednotlivé strany, budeme zjišťovat jejich názor na složení koalice," uvedl Konečný. Dodal, že se pokusí jednání zahájit hned dnes. První chce ANO oslovit občanské demokraty.

Čtěte také

„Je pravda, že (lídr ODS) Martin Kuba tu měl nejsilnější kampaň a gratuluju mu k tomu výsledku," uvedl. Konečný je jako lídr vítězů připravený na to, aby usiloval o pozici hejtmana. Zároveň však uvedl, že na této funkci nelpí.

„Pokud by to prospělo Jihočeskému kraji, klidně pozici přenechám někomu jinému. Důležité je, aby vznikla koalice, která bude fungovat," uvedl. Zároveň připustil, že nelze ani vyloučit variantu, kdy ANO skončí v opozici.

Čtěte také

„Samozřejmě, to se může stát. Budeme se snažit, aby k tomu nedošlo, ale vyloučit to nemůžeme," řekl Konečný.

Kromě ANO a ODS se do jihočeského zastupitelstva dostali ještě Piráti, kandidátka TOP 09 a KDU-ČSL, ČSSD, STAN a Jihočeši 2012. ANO i ODS by měly mít podle propočtů každý po 12 mandátech z 55.

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio