Na jihu Čech je definitivně stvrzená nová krajská koalice. Zástupci ODS, lidovců a TOP 09, ČSSD a hnutí JIHOČEŠI 2012 podepsali závaznou koaliční smlouvu

16. říjen 2020 16:08

Slavnostní podpis koaliční smlouvy se odehrál na českobudějovickém Výstavišti. Na společném postupu při vyjednávání se jihočeští politici dohodli už několik dní po volbách. 

Hejtmanem se stane občanský demokrat Martin Kuba. Post 1. náměstka hejtmana by měl podle dohody zastávat František Talíř z KDU-ČSL.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte zde:

Jak už dříve zástupci všech koaličních stran a hnutí avizovali, ODS, Spojení lidovců a TOP 09 a ČSSD budou mít každý po třech mandátech v jedenáctičlenné radě kraje, zbylé dva obsadí zástupci hnutí JIHOČEŠI 2012.

Nová koalice bude mít v pětapadesátičlenném krajském zastupitelstvu 29 hlasů. ODS získala ve volbách 12 křesel, KDU-ČSL+TOP 09 (Společně pro jižní Čechy) sedm, ČSSD šest a hnutí Jihočeši 2012 čtyři křesla.

V krajské radě bude podle koaliční smlouvy zasedat po třech zástupcích z ODS, ČSSD a KDU-ČSL s TOP 09 (Společně pro jižní Čechy), hnutí Jihočeši 2012 budou mít dvě místa.

Novým hejtmanem se stane Martin Kuba z ODS, jeho prvním náměstkem František Talíř za KDU-ČSL+TOP 09 (Společně pro jižní Čechy), dalšími náměstky pak budou: Tomáš Hajdušek a Lucie Kozlová oba z ODS, Pavel Klíma za KDU-ČSL+TOP 09 (Společně pro jižní Čechy), Antonín Krák z ČSSD a Pavel Hroch z hnutí Jihočeši 2012. Neuvolněným radními se stanou Miroslav Joch a Olga Bastlová oba z ČSSD a Jan Bartošek za KDU-ČSL+TOP 09 (Společně pro jižní Čechy) a Jiří Fišer z hnutí Jihočeši 2012. 

Tomáš Hajdušek z ODS bude pozici náměstka hejtmana vykovávat jako neuvolněnou funkci. 

Ustavující zastupitelstvo bude pravděpodobně 29. října asi distanční formou.

Hlavní prioritou nové koalice je zvládnutí aktuálního náporu pacientů s onemocněním covid 19. 

„My teď musíme připravit krajské nemocnice, abychom celý ten nápor zvládli a tomu se teď věnujeme. Připravit sociální a celý ten koncept,“ řekl po podepsání koaliční smlouvy budoucí hejtman Martin Kuba z ODS.

Více si poslechněte v online příspěvku Matěje Vodičky.

Spustit audio